Grad Butler
29

U pucnjavi na Trumpovom skupu ubijene dvije osobe, među njima i osumnjičeni

N. Ž.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Na skupu bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa došlo je do pucnjave gdje je aktuelni kandidat Republikanske stranke povrijeđen, a dvije osobe, među kojima je i osoba koja je osumnjičena da je pucala na Trumpa, su ubijene.

Trump je organizovao skup u gradu Butler, u saveznoj državi Pennsylvania, na kojem je došlo do tragične pucnjave. Srećom po Trumpa, agenti američke Tajne službe su brzo reagovali i došli na binu kako bi ga zaštitili. Kao bivši predsjednik, ima pravo na doživotnu zaštitu ove vrste.

Prema informacijama koje je dostavio glavni tužitelj okruga Butler, dvije osobe su ubijene. Jedna od njih je osumnjičeni za pucnjavu, mada njegov identitet, kao ni motiv, nije poznat javnosti. Druga osoba bila je posjetitelj Trumpovog skupa.

Trump je također povrijeđen, ali prema riječima njegovih saradnika, “osjeća se dobro” i odmah je primio medicinsku pomoć. Trump i njegov tim su jako brzo nakon pucnjave napustili Butler. Povrijeđena je još jedna osoba koja se nalazi u kritičnom stanju.

Aktuelni predsjednik SAD-a Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris dobili su prve informacije o pucnjavi. Oko Bijele kuće je, kao mjera predostrožnosti, pojačana sigurnost te se nalazi veći broj policijskih službenika.

Međutim, oglasili su se politički saradnici, ali i rivali, bivšeg predsjednika. Poželjeli su Trumpu brz oporavak, te poslali poruku da “političkom nasilju nema mjesta u SAD-u.” Oglasile su se i brojne javne ličnosti s porukama podrške porodici Trump.