Opasnost od delta soja
0

U SAD-u će biti angažovani posebni timovi za suzbijanje koronavirusa

SRNA
U SAD-u se širi delta soj koronavirusa (Foto: EPA-EFE)
U SAD-u se širi delta soj koronavirusa (Foto: EPA-EFE)
Iz Bijele kuće su saopćili da će poslati posebne timove na žarišta širom Sjedinjenih Američkih Država radi borbe protiv zaraznijeg delta soja koronavirusa, a građanima koji nisu vakcinisani uputili su hitan poziv da to učine.

Viši savjetnik u Bijeloj kući zadužen za borbu protiv koronavirusa Jeffrey Saints rekao je novinarima da će timovi biti spremni da ubrzaju dostavu potrebne opreme za testiranje i ojačaju terapijsku njegu u zajednicama koje su zabilježile rast broja zaraženih osoba.

On je rekao da će savezne službe pomagati zajednicama dodatnim angažovanjem zdravstvenog osoblja, a Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC) će im pružati pomoć u suzbijanju širenja zaraze

Prosječni sedmodnevni broj slučajeva zaraženih koronavirusom u SAD-u porastao je za deset posto u odnosu na sedmicu ranije, saopćila je ranije direktorica američkog CDC-a Rochelle Walensky.

Ona je istakla da zarazniji delta soj, koji je nastao u Indiji, koja je postao drugi najrasprostranjeniji soj u SAD-u.

"Jasno je da su zajednice u kojima ljudi nisu vakcinisani i dalje ranjive", rekla je Walensky, dodajući da je u 1.000 okruga u SAD-u stopa vakcinisanih ispod 30 posto.

SAD je i dalje svjetski lider po broju vakcinisanih protiv koronavirusa sa više od 180 miliona građana koji su primili barem jednu dozu.