Kontroverzno pitanje
6

U Švicarskoj prvi put iskorištena kapsula za eutanaziju, uhapšeno nekoliko osoba

B. R.
Kapsula za eutanaziju švicarske kompanije Sarco (Foto: EPA-EFE)
Kapsula za eutanaziju švicarske kompanije Sarco (Foto: EPA-EFE)
Švicarska policija je uhapsila nekoliko osoba, nakon što je jedna žena okončala svoj život u kapsuli za eutanaziju. Ovo je prvi ovakav slučaj u Švicarskoj.

Policija u regiji Schaffhausen je saopćila da je uhapsila nekoliko osoba zbog sumnje da su podsticale, pomagale i podržavale eutanaziju u kapsuli, koju je proizvela kompanija Sarco.

Potpomognuta smrt je u pojedinim okolnostima zakonski dozvoljena, ali je strogo zabranjeno korištenje spomenute kapsule. Policajci su u kapsuli pronašli beživotno tijelo žene.

Iz Sarca su naveli da kapsulu isključivo može koristiti osoba koja želi okončati svoj život, bez medicinskog nadzora. Kapsula je iskorištena u ponedjeljak, 23. septembra, u šumskoj kolibi na području Merishausena, slabo naseljenom dijelu Švicarske na granici s Njemačkom.

Broj uhapšenih i njihov identitet nije objavljen, kao što nije objavljen identitet žene koja je okončala svoj život.

Grupa koja promovira kapsulu je u julu ove godine najavila da će se kapsula prvi put iskoristiti tokom ove godine. Zagovornici su korištenja kapsule jer se njome omogućava okončanje života bez korištenja lijekova i intervencije ljekara, kao i zbog toga što se može izraditi 3D printerom i sastaviti kod kuće.

Suprotstavljanje korištenju kapsule nije izostalo uprkos tome što Švicarska ima zakon za asistiranu smrt. Protivnici smatraju da se ovim uređajem podstiče na samoubistvo te da je zabrinjavajuće to što se može koristiti bez medicinskog nadzora.

Asistirana smrt je nezakonita u većini evropskih država, zbog čega su hiljade ljudi dolazili u Švicarsku da bi okončali svoj život, prenosi BBC.