Bili na inauguraciji
106

U Teheranu gdje je ubijen lider Hamasa bio i turski šef diplomatije, stigla reakcija iz Turske

S. Š.
Hakan Fidan (Foto: EPA-EFE)
Hakan Fidan (Foto: EPA-EFE)
Iz Turske je stigla jedna od prvih reakcija o ubistvu lidera Hamasa Ismaila Haniyeha, a tamošnje vlasti kažu da je ovo jasan dokaz da Izrael ne namjerava postići sporazum o miru.
Nešto ranije ovog jutra Hamas je potvrdio da je njihov lider Haniyeh ubijen u izraelskom napadu u Teheranu, gdje je prisustvovao inauguraciji novog predsjednika. Ceremoniji je prisustvovao i turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan.

"Napad pokazuje da Netanyahuova vlada nema namjeru da postigne mir", navodi se u saopćenju turskog ministarstva vanjskih poslova.

Dodao je, također, kako ovaj atentat ima za cilj da proširi rat u Gazi na regionalni nivo.

Iranska Revolucionarna garda prva je objavila vijest o ubistvu Haniyeha, rekavši da je Haniyehova rezidencija u Teheranu "pogođena" i da je on ubijen zajedno sa tjelohraniteljem.

O ubistvu njihovog političkog lidera oglasio se i sami Hamas kazavši da "ovo neće proći bez i njihovog odgovora".

"Ubistvo vođe Ismaila Haniyeha je kukavički čin i neće ostati bez odgovora", rekao je član policijskog biroa Hamasa Musa Abu Marzuk u saopćenju.

U međuvremenu, palestinski predsjednik Mahmud Abbas također je osudio ubistvo Haniyeha, nazvavši to "kukavičkim činom" i pozvao Palestince da ostanu ujedinjeni protiv Izraela.

Podsjetit ćemo da je Haniyeh ubijen u glavnom gradu Irana gdje je prisustvovao inauguraciji novog predsjednika zemlje. Ubijen je u svojoj rezidenciji.

Njegovo ubistvo uslijedilo je nakon što je Izrael u utorak udario na uporište Hezbolaha u južnom Bejrutu, ubivši višeg komandanta grupe koju podržava Iran, za koju je rekao da je odgovorna za raketni napad koji se za vikend dogodio na Golansku visoravan koju je Izrael aneksirao.