Brojne kontroverze
61

U tri američke države metke je moguće kupiti u samouslužnim automatima

A. L.
Foto: X
Foto: X
Automati za prodaju municije postavljeni su u trgovinama u Alabami, Teksasu i Oklahomi. To je potez koji je izazvao dosta polemike zvaničnika u tim državama.

American Rounds, distributer mašina, koristi AI tehnologiju za skeniranje identifikacije kupaca, kao i softver za prepoznavanje lica kako bi potvrdio identitet kupca, navodi se na web stranici kompanije.

Softver radi zajedno kako bi provjerio starost kupca i da li osoba koja koristi mašinu odgovara skeniranoj identifikaciji.

Svaka mašina prodaje municiju za različite kalibre vatrenog oružja, uključujući puške, sačmarice i pištolje, prema American Rounds.

Grant Magers, izvršni direktor American Roundsa, rekao je da su mu se lokalne trgovine mješovitom robom obratile u proljeće 2023. o korištenju njegove tehnologije za prodaju municije. Kompanija je predstavila svoj prvi dozator u Alabami prošlog novembra.

“To se ne razlikuje mnogo od otvaranja bilo kojeg drugog posla”, rekao je Magers.

Biro za alkohol, duhan, vatreno oružje i eksploziv (ATF) dozvolio je mašine, rekavši u izjavi za CNN:

"Za prodaju municije nije potrebna savezna dozvola. Međutim, komercijalna prodaja municije mora biti u skladu sa državnim zakonima, kao i svim primjenjivim saveznim zakonima.”

Ured državnog tužioca Oklahome kaže za CNN da "pregled državnih statuta pokazuje da su ovi automati zakoniti".

Ranije ovog mjeseca, American Rounds je srušio i premjestio dozator municije u Tuscaloosi, Alabama.

"Mi kao kompanija … donijeli smo odluku da premjestimo tu mašinu jer nismo imali prodaju koju smo željeli na toj lokaciji u poređenju s našim drugim mjestima", rekao je Magers.

Kip Tyner, član gradskog vijeća Tuscaloosa, rekao je za CNN:

"Možda će doći u ruke ljudi koji nisu toliko odgovorni. Jednostavno ne vidim to kao neophodnost. Moglo bi doći do spora i neko se naljutio na nekog drugog i umjesto da se ohlade i idu u trgovinu sutradan, mogao bi otići u trgovinu po municiju i iskoristiti je iz pogrešnih razloga", rekao je Tyner .

American Rounds planira da se proširi na više država, nakon što je već dobio ponude od prodavnica u Kaliforniji, Floridi i Havajima, između ostalih, rekao je Magers. Kompanija, kako je dodao, postavlja još dva dispenzera u Teksasu i Koloradu u narednih nekoliko sedmica.