Čeka se reakcija
31

U Venecueli bijesni zbog američke pljenidbe aviona Nicolasa Madura: "To je piratsko ponašanje"

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministarstvo vanjskih poslova Venecuele reagovalo je na potez pljenidbe aviona predsjednika Nicolasa Madura te su ovaj čin opisali kao piratsko ponašanje.
U saopćenju za javnost iz ministarstva su rekli kako se ovakvim potezom ignoriše međunarodno pravo.

"To je primjer navodnog 'poretka zasnovanog na pravilima', čiji je cilj da se, ignorišući međunarodno pravo, uspostavi novi zakon najjačih i ustanove nova pravila koja su u njihovim interesima i kojih će se oni pridržavati uz potpunu nekažnjivost", navedeno je u saopćenju.

Venecuelanske diplomate ističu da su se vlasti SAD još jednom odlučile na kriminalna djela koja mogu da se kvalifikuju samo kao piratska, protivzakonitom pljenidbom aviona koji koristi predsjednik republike.

"Oni svoje postupke opravdavaju mjerama prinude koje jednostrano i protivzakonito nameću širom svijeta. Venecuela zadržava pravo da preduzme bilo kakav pravni postupak da popravi štetu nanesenu državi, kao i bilo koju drugu štetu prouzrokovanu kriminalnom politikom jednostranih mjera prinude", dodaje se u saopćenju Ministarstva.

Inače, Sjedinjene Američke Države zaplijenile su avion Nicolasa Madura tvrdeći da je ilegalno kupljen za 13 miliona dolara.

Prema Ministarstvu pravde SAD-a, avion Falcon 900EX je zaplijenjen u Dominikanskoj Republici i transportovan je u američku saveznu državu Floridu. Nejasno je kako je i kada je avion završio u Dominikanskoj Republici.

Američki zvaničnici su kazali da je avion zaplijenjen zbog sumnje u kršenje zakona o kontroli izvoza iz SAD-a i sankcija.