Život s teroristom
1

Udovica ozloglašenog vođe ISIL-a al-Bagdadija prvi put govorila: "Sve je počelo u američkom zatvoru"

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
U rijetkom intervjuu iz zatvora udovica vođe Islamske države Umm Hudaifa podijelila je za BBC svoju priču o njihovom životu.

Umm Hudaifa je prva supruga Abu Bakra al-Bagdadija, a bila je udana za njega dok je nadzirao brutalnu vladavinu ISIL-a nad velikim dijelovima Sirije i Iraka. Sada se nalazi u iračkom zatvoru dok traje istraga o njenoj uključenosti u zločine povezane s terorizmom.

U ljeto 2014. Umm Hudaifa sa svojim je suprugom živjela u Raki, tadašnjem uporištu ISIL-a u Siriji. Kao traženi vođa ekstremističke grupe Abu Bakr al-Bagdadi često je boravio na drugim lokacijama, piše BBC.

U kući je bio televizor koji je potajno gledala. "Uključivala sam ga kad on nije bio kod kuće", kaže. Tvrdi da je njen suprug mislio da televizor ne radi. Kaže da je bila odsječena od svijeta i da joj nije dopuštao da gleda televiziju ili koristi bilo koju drugu tehnologiju, poput mobitela, od 2007. godine.

Kaže da je jedan dan upalila televizor i ugledala "veliko iznenađenje". Vidjela je svog supruga kako se obraća Velikoj džamiji al-Nuri u iračkom Mosulu, i to prvi put kao poglavar samoproglašenog islamskog kalifata.

Bilo je to samo nekoliko sedmica nakon što su njegovi borci preuzeli kontrolu nad područjem. Ova snimka al-Bagdadija označila je ključni trenutak za ISIL dok je harao Irakom i Sirijom.

Tokom razgovora Umm Hudaifa sebe prikazuje kao žrtvu koja je pokušala pobjeći od svog supruga i negira da je bila uključena u bilo kakve brutalne aktivnosti ISIS-a. To je u oštroj suprotnosti sa svjedočenjima Jezida, među kojima su žene koje su pripadnici ISIS-a oteli i silovali. Oni je optužuju za udruživanje u seksualnom porobljavanju otetih djevojaka i žena.

Umm Hudaifa rođena je 1976. godine u konzervativnoj iračkoj obitelji, a 1999. godine udala se za Ibrahima Awada al-Badrija, kasnije poznatog pod pseudonimom Abu Bakr al-Bagdadi. On je završio studij šerijata, ili islamskog prava, na Univerzitetu u Bagdadu, a ona kaže da je u to vrijeme bio "religiozan, ali ne i ekstremist... konzervativan, ali otvorenog uma".

"Promijenio nakon zatvora"

Zatim su 2004., godinu dana nakon invazije Iraka pod vodstvom SAD-a, američke snage uhapsile al-Bagdadija i držale ga u pritvorskom centru u kampu Bucca na jugu oko godinu dana, zajedno s drugim muškarcima koji će kasnije doći na čelo ISIL-a i drugih džihadističkih grupa.

Kaže da se njen suprug nakon izlaska na slobodu promijenio: "Postao je prgav i sklon izljevima bijesa." Drugi koji su poznavali al-Bagdadija kažu da je bio povezan s Al Qaidom i prije pritvora.

"Počeo je patiti od psihičkih problema", kaže. Kad ga je upitala zašto, rekao joj je da je bio izložen nečemu što ona ne može razumjeti.

Ona smatra da je, iako to nije izričito rekao, "tokom zatočeništva bio podvrgnut seksualnom mučenju". Te godine su u javnost procurile fotografije iz Abu Ghraiba, još jednog američkog zatvora u Iraku, koje prikazuju zatvorenike koji su bili prisiljeni simulirati seksualne radnje i zauzimati ponižavajuće poze.

Tvrdi da je tražila razvod

Kaže da se počela pitati pripada li militantnoj grupi. "Tražila sam mu odjeću kad bi se vratio kući, kad bi se tuširao ili išao spavati. Čak bih pretražila njegovo tijelo u potrazi za modricama ili povredama... Bila sam zbunjena", kaže i dodaje da ništa nije pronašla.

"Tada sam mu rekla: 'Zalutao si...' Doživio je napad bijesa", kaže. Umm Hudaifa navodi da je tražila razvod, ali da nije pristala na njegov uvjet da se odrekne njihove djece pa je ostala s njim.

Kako je Irak zapao u krvavi sektaški rat, koji je trajao od 2006. do 2008., više nije sumnjala da je on upleten u sunitske džihadističke grupe. Godine 2010. postao je vođa Islamske države Irak, osnovane 2006. godine.

"Preselili smo se u predio Idliba u Siriji u januaru 2012. i tamo mi je postalo potpuno jasno da je on emir", kaže Umm Hudaifa. Uskoro je, dodaje, počeo nositi afganistansku odjeću i pištolj te je pustio bradu.

Zločini protiv Jezida

Kako se sigurnosna situacija pogoršavala u sjeverozapadnoj Siriji tokom građanskog rata u zemlji, preselili su se na istok u grad Raku, koji se kasnije smatralo de facto glavnim gradom "kalifata". Ondje je živjela kad je vidjela svog muža na televiziji.

Istražiteljski tim UN-a pronašao je dokaze da je ISIL počinio genocid nad jezidskom manjinom u Iraku i izvršio zločine protiv čovječnosti, uključujući ubistva, mučenja, otmice i porobljavanje. ISIL je svoje zločine, uključujući odrubljivanje glava taocima i spaljivanje jordanskog pilota, prenosio na društvenim mrežama.

Umm Hudaifa kaže da su ti zločini "veliki šok" i "nehumani". "Nepravedno prolijevanje krvi je užasno i u tom smislu su prešli granicu ljudskosti", rekla je.

Umm Hudaifa kaže da je govorila svom suprugu da ima "krv tih nevinih ljudi" na svojim rukama i da "prema islamskom zakonu postoje druge stvari koje su se mogle učiniti, poput usmjeravanja prema obraćenju".

Kaže da je pokušala pobjeći, ali da je naoružani ljudi na kontrolnoj tački nisu pustili da prođe te su je poslali natrag u kuću.

Što se tiče borbi, za svog supruga kaže da, koliko je ona znala, "nije učestvovao ni u kakvoj borbi ili bitci" dodajući da je bio u Raki kada je ISIL preuzeo kontrolu nad Mosulom.

Otete žene tvrde da je ona učestvovala u zločinima Ubrzo nakon propovijedi u Mosulu al-Bagdadi je udao njihovu 12-godišnju kćer Umaimu za prijatelja Mansoura, kojem je povjerena briga o obiteljskim poslovima. Umm Hudaifa kaže da je to pokušala spriječiti, ali da su je ignorirali.

U augustu 2014. Umm Hudaifa rodila je još jednu kćer - Nasibu, koja je imala urođenu srčanu manu. To se poklopilo s Mansourovim dovođenjem devet jezidskih djevojaka i žena u kuću. Imale su od 9 do oko 30 godina. Umm Hudaifa kaže da je bila šokirana i da se osjećala posramljeno.

Otac i sestra jedne od djevojaka podnijeli su građansku tužbu protiv Umm Hudaife zbog učešća u otmici i porobljavanju jezidskih djevojaka. Ne vjeruju da je bila bespomoćna žrtva i traže smrtnu kaznu.

"Ona je bila odgovorna za sve. Odabrala je - ova da služi njoj, ona da služi njezinom mužu... A moja sestra je bila jedna od tih djevojaka", kaže Soad. Dodaje da su joj to pričale druge žrtve koje su se vratile kući. Njenoj sestri i dalje nema traga.

"Ne poričem da je moj muž bio kriminalac", kaže Umm Hudaifa, ali dodaje da joj je "jako žao zbog onoga što im se dogodilo". Poriče optužbe protiv sebe.

Uhapšena je u Turskoj, u zatvoru su i njene kćeri 2019. američke snage izvršile su raciju na mjestu gdje se al-Bagdadi skrivao u Siriji s dijelom svoje porodice. Bagdadi je detonirao prsluk s eksplozivom kada je bio stjeran u tunel. Ubio je sebe i dvoje djece, dok su dvije od njegove četiri žene ubijene u pucnjavi.

Međutim, Umm Hudaifa nije bila tamo - živjela je u Turskoj pod lažnim imenom, gdje je uhapšena 2018. U februaru ove godine vraćena je u Irak i od tada je u zatvoru dok vlasti istražuju njezinu ulogu u ISIL-u.

S njom je u zatvoru i njezina starija kći Umaima, dok je Fatima, koja ima 12 godina, u pritvoru za mlade. Jedan od njezinih sinova poginuo je u ruskom zračnom napadu u Siriji, drugi je poginuo s ocem u tunelu, a najmlađi dječak je u sirotištu.