Donose li preokret

Ukrajina će od saveznika prvi put dobiti Migove: Koliko je dobra ova lastavica

(Foto: EPA-EFE/ Shutterstock)
Foto: (EPA/ Shutterstock)
F. H.
18.03.2023. u 09:31

Poljska i Slovačka su prve od NATO zemalja koje su potvrdile da će u Ukrajinu isporučiti borbene avione Mig-29. Isporuka osim što će simbolično pokazati da ove države još snažno stoje iza Ukrajine će i imati i praktičnu korist za sigurnost Ukrajine.

Predsjednik Poljske Andrzej Duda je u četvrtak 16. marta kazao da će njegova država ubrzo u Ukrajinu isporučiti četiri Mig-29 aviona koji su spremni odmah za upotrebu, a u petak je premijer Slovačke da će ova država poslati svih 13 aviona Mig-29 koje ima u inventaru. Također, predsjednik Poljske je najavio i slanje dodatnih aviona Mig-29 nakon što prođu kroz remont.

Dolazak aviona sovjetskog porijekla će Ukrajincima značiti iz razloga što su njihovi piloti i mehaničari spremni za let i održavanje ovih aviona bez dodatne obuke i gubitka vremena.

Prema podacima site Oryx-a koji se bavi bilježenjem vizuelno potvrđene uništene opreme u ratu u Ukrajini, Ukrajina je od početka rata izgubila 18 Migova-29. U pregledu o stanju svjetske avijacije Flight International zabilježeno je da Ukrajina posjeduje 43 aviona Mig-29. Ipak pitanje je u kakvom su stanju avioni i koliko je zaista spremnih za upotrebu.

Oboreni ukrajinski Mig-29 Foto: oryxspioenkop.com
Oboreni ukrajinski Mig-29 Foto: oryxspioenkop.com

Mig-29 je sovjetski borbeni avion razvijen tokom 1970-ih godina, a u službenu upotrebu je ušao 1983. godine. Ruski nadimak za njega je lastavica. Ukupno je proizvedeno više od 1.600 primjeraka ovog aviona. Od svoga uvođenja u upotrebu ovi avioni su konstantno razvijani, a posljednja unaprijeđena verzija u Rusiji je nazvana Mig-35. Ipak, ove verzije je napravljeno svega 2 testna aviona i šest serijske proizvodnje.

Avion je zbog jeftinog održavanja široko rasprostranjen u mnogim zračnim snagama širom svijeta. Tako se nalazi u aktivnom inventaru: Alžira, Azerbejdžana, Bangladeša, Bjelorusije, Bugarske, Čada, Kube, Eritreje, Indije, Irana, Kazahstana, Mongolije, Mijanmara, Sjeverne Koreje, Perua, Poljska, Rusija, Srbija, Sudan, Sirija, Turkmenistan, Ukrajina, Uzbekistan. Zanimljivo je da Mig-29 za obuku koriste i jedna privatna odbrambena kompanija iz SAD-a.

Poljski Mig-29 avioni

Prema riječima Dude, prva četiri aviona koje će Poljska isporučiti su zapravo avioni koji su preko Istočne Njemačke, ušle u upotrebu Njemačke, a zatim su prodani Poljskoj.

Mig-29 dok su bili u Njemačkoj upotrebi (Foto: EPA-EFE)
Mig-29 dok su bili u Njemačkoj upotrebi (Foto: EPA-EFE)

Poljska je 2004. godine od Njemačke kupila 22 aviona Mig-29 za simboličku cijenu od jednog eura. U njihovu modernizaciju morala je uložiti 43 miliona eura. Osim aviona kupljenih od Njemačke, 12 aviona Mig-29s je kupljeno 1989. godine dok je Poljska još bila dio Istočnog bloka.

U sastavu Poljskih zračnih snaga nalazi se 29 aviona Mig-29 raspoređeni u 1. i 41. skvardonu avijacije sa bazama u Malborku i Minsku Mazowieckom.

Poljski Mig-29 (Foto: EPA-EFE)
Poljski Mig-29 (Foto: EPA-EFE)

Njemačka je svoje avione Mig-29 već 1993. godine unaprijedila na NATO standard. Također, Poljska je u dva navrata provodila remonte Mig-29 aviona kojima su dovedene na odgovarajuće NATO standarde vezane za komunikacijsku opremu, ali i druge faktore.

Slovački Mig-29 avioni

Slovačka je najavila da će u Ukrajinu poslati 13 aviona Mig-29. Migovi su iz upotrebe Slovačkih zračnih snaga povučeni u augustu prošle godine, i tada su postojale najave da se radi o pripremi za isporuku aviona Ukrajini.

Slovački Mig-29 (Foto: Shutterstock)
Slovački Mig-29 (Foto: Shutterstock)

Slovačke zračne snage izvršile su nadogradnju svojih Mig-29 na kompatibilnost sa NATO standardima. U avione su ugrađeni moderni navigacijski i komunikacijski sistemi, stakleni kokopit sa višenamjenskim zaslonima i digitalni procesori.

Nije poznato koliko je 13 aviona koje će Slovačka donirati Ukrajini spremno za operativnu upotrebu, ali zasigurno će neki biti korišteni kao izvor rezervnih dijelova za druge Migove.

Koliko će Migovi značiti Ukrajini

Ukrajina je u toku rada osim gubitka minimalno 61 aviona prema podacima Oryxa, izgubila i određeni broj iskusnih pilota što je teže nadoknadiv gubitak.

Mig-29 avioni su u svijetu avijacije hvaljeni zbog svoje upravljivosti i manevarskih sposobnosti, ali naoružanje i radar zaostaje za njihovim zapadnim konkurentima.

Tokom NATO intervencije protiv Srbije 1999. godine Njemačka nije koristila ove avione jer su tokom ranijih ratnih igara zaključili da zaostaju sa zapadnim avionima. Prema procjeni Luftwaffea Mig-29 avioni su najkorisniji bili kao odbrambeni presretači iznad gradova, a ne za napade nad neprijateljskim zračnim prostorom.

Ukrajinski Mig-29 (Foto: Shutterstock)
Ukrajinski Mig-29 (Foto: Shutterstock)

Prema tome Mig-29 avioni bi mogli imati ulogu u osiguravanju ukrajinskog neba od upada ruskih vojnih aviona, koji svakako nisu česti jer Rusija nije uspjela uspostaviti zračnu dominaciju u dubini ukrajinske teritorije. Također, mogu biti korišteni i za obaranje balističkih projektila kojima Rusija gađa ukrajinsku infrastrukturu.

U tome smislu ova isporuka može se posmatrati i u kontekstu vojnih informacija koje su se bile pojavile da Rusija sprema velike zračne snage za udare na Ukrajinu.

Ukrajinski Mig-29 (Foto: Shutterstock)
Ukrajinski Mig-29 (Foto: Shutterstock)

Također, isporuka aviona će razbiti još jedan tabuu vezan za isporuku naoružanja Ukrajini, te će ostati još samo jedan korak, a to je isporuka borbenih aviona zapadne proizvodnje. SAD i Njemačka su na najavu slanja Migova Ukrajini reagovali riječima da još uvijek u ovoj fazi ne razmatraju slanje zapadnih borbenih aviona.

52