Tvrde vojni zvaničnici
0

Ukrajina po danu zarobi 100 do 150 ruskih vojnika u Kursku: "Ne žele da se bore s nama"

N. Ž.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ukrajina je prije skoro dvije sedmice uspješno pokrenula ofanzivu preko ruske granice, a osvojeno je više desetina naselja u Kurskoj te Belgorodskoj oblasti.

Prema informacijama Oleksija Drozdenka, vođe ukrajinske vojske u gradu Sumi, ofanziva je izrazito uspješna i po osvojenom teritoriju, ali i sa smanjenim brojem žrtava.

Drozdenko je naveo da je samo 15 vojnika tražilo neku vrstu medicinske pomoći, a istakao je i veliki broj zarobljenih trupa ruske vojske.

"Ponekad imamo do 150 zarobljenih vojnika u jednom danu. Većinom smo zarobljavali od 100 do 150 vojnika po danu. Brojni vojnici koji su čuvali granicu bili su mladi regruti. Ne žele se boriti s nama", rekao je Drozdenko.

Na društvenim mrežama kruži nekoliko snimaka na kojima Ukrajinci zarobljavaju ratne zarobljenike, uključujući one na granici u prvim satima ofanzive u utorak, 6. augusta. Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, rekao je da Kijev povećava svoj "fond za razmjenu" kako bi zamijenio ratne zarobljenike koje drži Rusija.

Sumi je ukrajinski grad najbliži pravcu ofanzive, a Drozdenko je rekao da je bio blisko uključen u planiranje operacije, ali da je bio "zaklet na šutnju", te je čak napravio i gestu "zaključanih usta" kako bi dočarao operativnu važnost tajnosti.

Drugi lokalni civili lideri, naročito guverner regije Sumi, Volodimir Artyukh, rekli su da nisu bili unaprijed obaviješteni, što sugeriše da je Drozdenko bio u uskom krugu povjerenika.