Povoljniji od ostalih
0

Ukrajina razvija novo oružje Sting: Leti brže od 160 km/h i cilja uz pomoć umjetne inteligencije

I. Sa.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ukrajinski proizvođač bespilotnih letjelica Wild Hornets razvija presretač dizajniran za borbu protiv ruskog streljiva Shahed-136, izvijestio je The Telegraph.

Nazvan je Sting, a Telegraph je izvijestio da je u izradi sistem za ciljanje pomoću umjetne inteligencije, iako mu treba pilot.

Wild Hornets tvrdi da dron može letjeti brzinom većom od 160 km/h na visini od oko tri kilometra.

Ukrajinske trupe već su uspješno koristile bespilotne letjelice u prvom licu za obaranje drugih letjelica, raspoređujući ih protiv izviđačkih bespilotnih letjelica poput Orlana-10 i Zale.

Wild Hornets je u augustu rekao da je modificirao neke od svojih dronova kako bi eliminirao izviđačke UAV-ove.

U izvješću Telegrapha nije spomenuta tačna proizvodna cijena drona. Međutim, izvor iz Wild Hornetsa rekao je za list da je Stingova "prosječna cijena nekoliko desetaka puta niža od one za dron Shahed".

Općenito se procjenjuje da bespilotne letjelice Shahed-136 koštaju samo 20.000 dolara po komadu, što znači da bi Sting, ako uspije, odbranu od lebdećeg streljiva učinio eksponencijalno jeftinijom za Ukrajinu.

Velik dio odbrambenih napora protiv takvih napadačkih bespilotnih letjelica sada se oslanja na konvencionalno oružje, kao što su rakete koje se lansiraju s površine, a svaka košta stotine hiljada dolara. Na primjer, jedan projektil ispaljen od NASAMS-a iz SAD-a u Ukrajini košta oko milion dolara.

Iako su iranskog dizajna, Shahed-136 se sada gradi u Rusiji u okviru sporazuma o oružju s Teheranom, dok Moskva navodno proizvodi 6000 Shahed-136 svake godine.