Regija Kurska
0

Ukrajina udara po Rusiji bombama koje su ranije izazivale pustoš na njenom tlu

V. K.
Zapovjednik ukrajinskog zrakoplovstva Mikola Oleščuk podijelio je video na kojem se može vidjeti kako vođena krstareća bomba AASM Hammer precizno pogađa svoj cilj, odnosno ruski podzemni komandni centar u Kursku.

Rusija je od početka rata u Ukrajini bombardovala teritoriju ove zemlje hiljade puta s bombama FAB-1500 koje predstavljaju modifikovane zračne bombe iz sovjetskog perioda.

"Modifikacija je urađena relativno jeftino dodavanjem otvarajućih krila i satelitskog pozicioniranja. Rusija ima na stotine hiljada takvih bombi. Bombe su bile posebno razorne u Avdijevki", navodi BBC.

Ipak, čini se kako je Ukrajina pronašla način da uzvrati Rusiji i to na njihovoj teritoriji.

"Zračne snage Ukrajine saopćile su da je Ukrajina uspjela instalirati ove bombe na lovce MiG-29 i Su-25. Američki F-16 ih također mogu koristiti nakon relativno manjih izmjena", navodi se.

Ukrajina također ima na raspolaganju druge krstareće bombe kao što su američke J-DAM bombe de GLSDB bombe koje su zajednički razvijale SAD i Švedska.

Prema procjenama , Ukrajina je koristila krstareće bombe J-DAM u Kursku barem za uništavanje mostova.

Ono što Ukrajini ide u korist jeste i efikasnost AASM Hammer bombi.

"One rade samostalno nakon lansiranja i nisu osjetljive na smetnje. Moguće je u njih ugraditi različite sisteme upravljanja kako bi se izbjegle GPS smetnje. Mogu se lansirati i sa udaljenosti veće od 70 kilometara. Prema proizvođaču, 99 posto napada izvršenih s ovim bombama do sada je bilo uspješno", pojašnjava se.