Sistem Avengers
86

Ukrajina uz pomoć umjetne inteligencije svake sedmice otkrije 12.000 komada ruske vojne opreme

F. H.
Ministarstvo odbrane Ukrajine
Ministarstvo odbrane Ukrajine
Ukrajinske trupe svake sedmice otkriju 12.000 jedinica ruske vojne opreme uz pomoć platforme umjetne inteligencije Avengers (Osvetnik).

Ministarstvo odbrane Ukrajine izvještava da je platformu razvio Inovacijski centar Ministarstva odbrane Ukrajine. Rezultat se postiže automatskom analizom videa s dronova i fiksnih kamera.

Zahvaljujući AI-platformi, operateri mogu brže i učinkovitije donositi odluke, a rizik od pogrešaka zbog umora se smanjuje. Istodobno, platforma nastavlja poboljšavati detekciju različitih vrsta vojne opreme, čak iu teškim uvjetima, na primjer, tenkova skrivenih u šumovitim predjelima ili borbenih vozila pješaštva koja se kreću zemljanim cestama.

"Platforma Avengers, koju je razvio Centar za inovacije Ministarstva odbrane, jedinstvena je u svijetu po količini video-podataka s neprijateljskom opremom. Nastavljamo razvijati Avengers i druge AI-odluke kako bismo olakšali prednost za naše trupe planiramo dodatno proširiti mogućnosti platforme u oblaku i integrirati elemente umjetne inteligencije u dronove", navodi se u saopćenju.