Izmjene u percepciji rata
6

Ukrajinci nezadovoljni: Oružje namijenjeno Ukrajini navodno odlazi u Izrael

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Ukrajinski ambasador u Turskoj Vasyl Bodnar kazao je da su izraelski napadi na Pojas Gaze utjecali su na pomoć zapadnih zemalja u oružju Ukrajini i na percepciju tekućeg rusko-ukrajinskog rata.

"Međunarodni mediji su skrenuli pozornost u tom smjeru, pa ima i onih koji misle da je rat u Ukrajini završio", rekao je Bodnar.

Ambasador je rekao da je oružje koje se planira dati Ukrajini poslano u Izrael, a unutaršnja politička dinamika u zapadnim zemljama je faktor koji utječe na pomoć.

Među tim dinamikama naveo je nadolazeće predsjedničke izbore u SAD-u, stav vlada Mađarske i Slovačke te blokade koje su poljoprivrednici nametnuli ukrajinskim kamionima na graničnim prelazima u Poljskoj.

Osvrćući se na tekući rat između Rusije i Ukrajine, Bodnar je rekao da se Rusija želi vratiti u razdoblje Sovjetskog Saveza, kada su "ratni zločini" počinjeni u zemljama poput Moldavije, Čečenije i Sirije prolazili nekažnjeno.

Što se tiče mogućeg prekida vatre i mira s Rusijom, naglasio je: "Nećemo razgovarati ni o kakvom pitanju s Rusijom osim ako ne povuče svoju vojsku s ukrajinskog teritorija".

Istakao je da Rusija obnavlja svoju odbrambenu industriju kako bi nastavila rat, dodajući da je Ukrajina nedavno dobila informacije da Rusija proizvodi bespilotna plovila i podijelila te informacije s turskim vlastima.

Bodnar je rekao da Rusija misli da se bori protiv Zapada i NATO-a, a ne protiv Ukrajine, te da se na Zapadu uočava diskurs da je "jeftinije pomoći Ukrajini nego da se borimo sami".