Ulaze u sukob
63

Ukrajinci objavili snimak: Tvrde da prikazuje vojnike iz Sj. Koreje kako dobijaju rusku uniformu

A. L.
Foto: X
Foto: X
Ukrajinski zvaničnici objavili su video na kojem se navodno vidi desetine sjevernokorejskih vojnika koji stoje u redu kako bi prikupili rusku vojnu odjeću, a sve u kontekstu priče da je Pjongjang poslao svoje vojnike u sukob.

Na snimku, koji je objavio ukrajinski Centar za strateške komunikacije i sigurnost informacija, koji djeluje u sklopu Ministarstva kulture i informisanja, navodno se vidi kako sjevernokorejski vojnici stoje u redu da pokupe torbe i drugu odjeću od ruskih vojnika.

"Ovaj video smo dobili iz vlastitih izvora. Ne možemo dati dodatnu verifikaciju od izvora koji su nam ga dostavili zbog sigurnosnih razloga", rekao je Ihor Solovey, šef centra.

"Na snimku se jasno vidi kako građani Sjeverne Koreje dobivaju ruske uniforme pod vodstvom ruske vojske", rekao je.

"Za Ukrajinu je ovaj video važan jer je to prvi video dokaz koji pokazuje učešće Sjeverne Koreje u ratu na strani Rusije. Sada ne samo oružjem i granatama već i ljudstvom."

Centar tvrdi da je snimak snimio ruski vojnik proteklih dana, ali nisu rekli kako se do snimka došlo. Također, lokacija je nepoznata.

Snimak dolazi nakon što je šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kirilo Budanov u lokalnim medijima tvrdio da se približno 11.000 sjevernokorejskih pješadinaca trenutno obučava u istočnoj Rusiji.

Predvidio je da će biti spremni da se pridruže borbama na prvoj liniji do novembra.

"Pojava bilo kojeg broja novih vojnika je problem jer će nam jednostavno trebati novo, dodatno oružje da ih sve uništimo", rekao je.

"Širenje ovog videa važno je kao signal svjetskoj zajednici da će nam, s obzirom da su dvije zemlje zvanično u ratu protiv Ukrajine, trebati više podrške da odbijemo ovu agresiju."

Ako je istina, prisustvo sjevernokorejskih vojnika u Ukrajini bilo bi dodatni dokaz intenziviranja vojnih veza između ruskog predsjednika Vladimira Putina i sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una.

Prošlog ljeta potpisali su sporazum o strateškom partnerstvu kojim se obje zemlje obavezuju na pružanje vojne pomoći.

Sjevernokorejsko oružje je već korišteno u ukrajinskom ratu.