Prekretnica u ratu?
47

Ukrajinci prvi put koristili rakete ATACMS dometa 165 km prilikom uništenja ruskih helikoptera

S. M.
Ukrajinske snage koristile su rakete dugog dometa ATACMS za napade na dvije zračne baze u okupiranim gradovima Berdjansk i Lugansk u noći između 16. i 17. oktobra.

Sjedinjene Američke Države u posljednjih nekoliko dana tajno poslale "mali broj projektila" Ukrajini. Izvori ne otkrivaju druge detalje, ali je rečeno da modifikacija ATACMS-a koju je primila Ukrajina ima domet od oko 160 km.

Kasnije je medijska platforma Noelreports objavila fotografiju olupine projektila na Twitteru (X) koja ukazuje da se vjerovatno radilo o MGM-140A ATACMS Block I, M39(A1?) tipu.

Ranije, 17. oktobra, ukrajinske snage za specijalne operacije potvrdile su napad na vazdušne baze u privremeno okupiranim gradovima Berdjansk i Lugansk, koji je prouzrokovao uništenje devet ruskih helikoptera različitih modifikacija, lansera protivvazdušne odbrane i mjesta skladištenja municije.

Ukrajina je mjesecima tražila od SAD-a da joj obezbijedi naoružanje dugog dometa kako bi pogodio mete Rusa u njihovoj pozadini, ali je Washington to odbio zbog zabrinutosti zbog eskalacije s ruske strane i nedostatka takvih projektila za američku vojsku.

U septembru je, prema medijskim izvještajima, američki predsjednik Joe Biden na sastanku u Bijeloj kući obavijestio Volodimira Zelenskog da će Washington predati mali broj projektila ATACMS za pomoć u ratu s Rusijom. Nije bilo zvaničnog saopćenja.