Cilj je zacrtan
0

Ukrajinci su krenuli u protunapad, sljedeći proboj bi mogao biti odlučujući

B. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Na glavnim pravcima napada ukrajinske trupe uspjele su napredovati do 19 kilometara. Takav napredak prisiljava Moskvu da premjesti snage s drugih dijelova fronta, slabeći tako rusku odbrambenu liniju.

Prema Institutu za proučavanje rata (ISW), svaki daljnji ukrajinski proboj potencijalno bi mogao biti odlučujući.

Šesnaest do devetnaest kilometara iznosi napredovanje ukrajinskih kopnenih trupa prema ruskoj odbrani u južnom smjeru. Branitelji napreduju uz dvije glavne linije napada, kroz selo Staromajorske u smjeru Berdianska koji su okupirali Rusi, luke na Azovskom moru, i dalje na zapad prema okupiranom Melitopolju, važnom čvorištu blizu obale.

"Cilj Kijeva je doći do Azovskog mora i zabiti klin u kopneni most između Rusije i Krima, koji je vitalan za rute opskrbe ruske vojske", stoji u izvještaju ISW.

No podsjećaju nas da se ukrajinske snage još uvijek suočavaju s dugom, sporom i krvavom borbom protiv ruskih trupa pozicioniranih iza dobro osmišljene odbrane. Čak i ako Ukrajinci uspiju probiti prvu liniju odbrane, Moskva ima mnogo mjeseci da pripremi dodatne odbrambene mjere.

Ukrajinci se nadaju da će pritisak na frontu zajedno s udarima duboko u teritorije pod ruskom okupacijom na kraju nadvladati odbranu neprijatelja. Prema britanskim obavještajcima, kretanje ruskih trupa prema linijama gdje su Ukrajinci uspješni znači da će obrana Moskve biti oslabljena, posebno u regiji Herson uz rijeku Dnjepar.

Ukrajinska vojska ovog je ljeta pokrenula protuofanzivu. U subotu je nekoliko puta granatiran Kerčki most koji vodi iz Rusije prema Krimu.