Uništeni i oklopnjaci
139

Ukrajinci tvrde da su za samo jedan dan ubili 900 ruskih vojnika, najveći gubici od početka rata

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ukrajinci tvrde da su samo u toku subote 11. februar uspjeli da eliminišu 900 ruskih vojnika, unište 13 tenkova, 14 oklopnih vozila, 17 artiljerijskih sistema i dva višecijevna bacača raketa.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije je u svojoj dnevnoj obavještajnoj analizi objavilo da je povećanje ruskih gubitaka u ratu u Ukrajini posljedica više faktora uključujući nedostatak obučenog osoblja, koordinacije i logistike na frontu.

Napominje se da je u posljednje dvije sedmice Rusija vjerojatno pretrpjela najveću stopu žrtava od prvoe sedmice invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

“Ukrajinski glavni štab objavljuje dnevne statistike o ruskim gubicima. Iako odbrambena obavještajna služba ne može potvrditi metodologiju Ukrajine, trendovi koje ti podaci pokazuju vjerojatno su tačni", stoji u izvještaju.

Ministarstvo odbrane saopćilo je da je prosječni prosjek za posljednjih sedam dana bio 824 žrtve dnevno, više od četiri puta više od stope zabilježene u razdoblju od juna do jula 2022. godine.

Washingtonski institut za istraživanje rata u svojoj analizi je objavio da je ruska vojska vjerovatno iscrpila svoje mogućnosti u Ukrajini i čini se da nije u stanju pripremiti svoje mobilizirano osoblje za novu ofanzivu.

"Sve do sada promatrane formacije učinjene su borbeno neučinkovitima u ranijim fazama rata i vrlo su vjerojatno rekonstruirane s mobiliziranim osobljem.