Diverzantski upad
92

Ukrajinci započeli novu invaziju na Rusiju: Pokušavaju se probiti u Belgorodsku regiju

B. H.
Foto: Liveuamap
Foto: Liveuamap
Ukrajinska vojska trenutno pokušava probiti rusku granicu u južnoj regiji Belgorod. O ovome, pozivajući se na proruske Telegram kanale, izvještava Reuters.

Borbe se vode u blizini pograničnog sela Nehotejevka , izvijestio je kanal Mash. Guverner regije Vjačeslav Gladkov potvrdio je pokušaj upada, a prema njegovim riječima, situacija je komplikovana.

"Trenutno se ukrajinske oružane snage koje se sastoje od oko pet stotina ljudi pokušavaju probiti u području (sela) Nehotejevke i Šebekina u Belgorodskoj oblasti", izvijestio je Telegram kanal Mash , prema kojem je oko 200 vojnika idu prema Nehotejevki i 300 prema Šebekinu.

"Tamo se sada vode borbe. Graničari su se branili, a zatim su stigli helikopteri i pucali na neprijateljsku grupu", dodao je Mash.

S druge strane, Telegram kanal Shot napisao je da se oko 60 Ukrajinaca približilo granici s Belgorodskom regijom u osam oklopnih vozila i da se borbe s graničarima vode u blizini sela Nehotejevka.

Pokušaj ukrajinskog upada kasnije je potvrdio guverner regije Vjačeslav Gladkov.

"Došlo je do informacija da neprijatelj pokušava probiti granice regije Belgorod. Prema ruskom Ministarstvu odbrane, situacija na granici ostaje složena, ali pod kontrolom", rekao je Gladkov na Telegramu , prema kojem ruski graničari obavljaju "rutinski posao" na granici.

Ruska vladina agencija TASS napisala je u utorak ujutro da ukrajinska vojska granatira regiju Belgorod i u nju šalje bespilotne letjelice. Naveli su kako je ukrajina lansirala 23 drona i više od 70 granata na 27 ruskih naselja..

Informacije o još jednoj mogućoj invaziji na ruski teritorij stižu otprilike tri sedmice nakon što su Ukrajinci upali u rusku regiju Kursk, gdje, prema tvrdnjama ukrajinskog vodstva, kontroliraju 1.250 kvadratnih kilometara teritorija, uključujući i grad Suju, preko kojeg ruski plin ide u Evropu.