Ofanziva u Kursku
98

Ukrajinci zračnim napadima srušili još jedan most na teritoriji Rusije

F. H.
Mapa: Ukrainska pravda
Mapa: Ukrainska pravda
Ukrajina je saopćila da je uništila drugi strateški most u sedam dana dok nastavlja svoj prodor u rusku regiju Kursk. Ukrajinska vojska u nedjelju je objavila snimke napada iz zraka na most, navodno iznad rijeke Seym u Zvannoe.

Nekoliko sati kasnije, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je prvi put rekao da ciljevi vojnog upada u Kursk uključuju stvaranje "tampon zone" za zaustavljanje ruskih napada.

Ukrajina je skoro dvije sedmice u najvećem napadu na ruski teritorij otkako je Moskva pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu 2022.

"Minus još jedan most", objavio je komandantukrajinskih zračnih snaga general pukovnik Mykola Oleschuk na društvenim mrežama uz snimku udara.

Курський напрямок.Мінус ще один міст!✈️ Авіація Повітряних Сил точними ударами з повітря продовжує позбавляти ворога логістичних спроможностей, що суттєво впливає на хід бойових дій!Вкотре дякую льотчикам за професіоналізм і результат!🇺🇦 Разом – до перемоги!➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖Командувач Повітряних Сил генерал-лейтенант Микола Олещук

Posted by Микола Олещук on Sunday, August 18, 2024

"Avijacija ukrajinskih zračnih snaga nastavlja uskraćivati ​​neprijatelja logističkih mogućnosti preciznim zračnim napadima, što značajno utječe na tok neprijateljstava", objasnio je Oleschuk.

Video prikazuje sve veći oblak dima iznad mosta i čini se da je jedan njegov dio uništen. Nije jasno kada je došlo do napada. Ranije ove sedmice Ukrajina je uništila još jedan most preko rijeke Seym, u blizini grada Gluškovo.

Taj je most koristio Kremlj za opskrbu svojih trupa. Ranije su vojni analitičari identificirali tri mosta u području koje Rusija koristi za opskrbu svojih snaga i rekli su da su dva ili uništena ili ozbiljno oštećena, izvijestila je novinska agencija Reuters.

Gotovo dvije sedmice nakon što su se ukrajinske trupe probile preko granice u Rusiju, postaje jasno da planiraju ostati.

Predsjednik Zelenski rekao je u subotu da njegove trupe jačaju položaje u Kursku i dalje se šire u Rusiji.

"Naša operacija u regiji Kursk još uvijek nanosi gubitke ruskoj vojsci i ruskoj državi, njihovoj odbrambenoj industriji i gospodarstvu", kazao je Zelenski.

Naveo je da je "ovo više od puke odbrane Ukrajine" te rekao da je cilj "uništiti što više ruskog ratnog potencijala i izvesti maksimalne protuofanzivne akcije".

To bi uključivalo "stvaranje tampon zone na teritoriju agresora", dodao je, u nastojanju da se spriječe daljnji ruski napadi na Ukrajinu.