Ranjeno više od 50
0

Ukrajinska služba identifikovala raketu koja je pogodila dječiju bolnicu i ubila dvije osobe

F. H.
Screenshot
Screenshot
Služba sigurnosti Ukrajine (SSU) definirala je ruski napad na Nacionalnu dječju specijalizovanu bolnicu Okhmatdyt u Kijevu kao ratni zločin i pokrenula kazneni postupak u vezi s tim.

Prva izvještaj istražitelja SSU-a pokazuju da su Rusi koristili krstareću raketu Kh-101 lansiranu iz zraka za napad na medicinsku ustanovu.

Dokazi za to pronađeni su na mjestu tragedije, posebice olupina stražnjeg dijela tijela Kh-101, označena serijskim brojem, te dio kormila iste rakete.

"Služba sigurnosti učinit će sve kako bi osigurala da se neprijatelj suoči s maksimalnom odmazdom za svaki svoj ratni zločin, uključujući i današnji napad na Ukrajinu. Ova odmazda će biti isporučena u skladu sa zakonom i moralom. Teroristička država nije apstraktna stvar ili koncept. Postoje konkretna imena ubica i ništa ih neće spasiti od pravde", naveli su u saopćenju.

Od večeri 8. jula poznato je da su dvije osobe ubijene i više od 50 povrijeđeno u ruskom napadu na dječju bolnicu Okhmatdyt u Kijevu.

Kijevska gradska uprava je izvijestila da su poginuli doktor i član porodice pacijenta u bolnici.

Ozlijeđeno je sedmero djece, od kojih je četvero prevezeno u drugu bolnicu. Podaci se još utvrđuju, jer je akcija potrage i spašavanja u toku.

"U bolnici Okhmatdyt u trenutku raketnog napada bilo je više od 600 pacijenata i najmanje toliko bolničkog osoblja. Evakuacija pacijenata se nastavlja. Zgrada toksikologije, u kojoj se nalazi odjel za kroničnu i akutnu intoksikaciju (gdje se djeca podvrgavaju dijalizi) dječje bolnice Okhmatdyt, potpuno je uništena. Na zgradi stare hirurgije popucala su gotovo sva stakla, a velika su oštećenja pretrpjela dva kirurška i dva somatska odjela, jedinica intenzivne njege i operacijska jedinica. U novoizgrađenoj zgradi oštećeno je 13 jedinica, od toga osam hirurških, pet onkoloških, dvije intenzivne njege, operacijski odjel te radiologija i radioterapija. Oštećen je i dio jedinog onkohematološkog laboratorija u zemlji", navodi se.