Stvaranje tampon zone
31

Ukrajinska vojska nastavila napredovati u blizini Sudže u ruskoj Kurskoj oblasti

F. H.
Mapa: ISW
Mapa: ISW
Stručnjaci Instituta za proučavanje rata (ISW), analizirajući prikupljene podatke, potvrdili su napredovanje ukrajinskih trupa u blizini grada Sudža u ruskoj Kurskoj oblasti.

"Ukrajinske snage nastavile su marginalno napredovati blizu Sudže usred nastavka ukrajinskih operacija u Kurskoj oblasti 23. augusta", navodi se.

Geolokacijske snimke objavljene 22. augusta pokazuju da su ukrajinske snage nedavno napredovale dalje u južnom dijelu Russkaya Konopelka (istočno od Sudže).

Ruski vojni bloger tvrdi da su ukrajinske snage također napredovale sjeverno od Martynovke (sjeveroistočno od Sudže) duž ceste R-200 Sudža-Sukhodolovka.

Ruski izvori također su naveli da postoje proturječni izvještaji o borbama istočno od Sudže u području Samoryadova i Kozyrevka, ali da mobilne skupine ukrajinskih trupa vjerovatno djeluju u tom području.

Neki ruski blogeri tvrdili su da su ukrajinske trupe također napredovale sjeverno od Martynovke (sjeveroistočno od Sudže).

Također su primijetili da su ruske trupe ponovno zauzele Spalnoye i Krupets (oba jugoistočno od Sudže), iako je situacija u tom području i dalje nejasna.

Isti blogeri su rekli da su ruske trupe odbile ukrajinski mehanizirani napad veličine voda u blizini Aleksandrovke (sjeveroistočno od Koreneva).

Jedan od tih blogera tvrdio je da su 23. augusta ruske trupe ponovno zauzele položaje zapadno od Koreneva, sugerirajući da su ukrajinske snage nedavno djelovale zapadno od sela.

Istodobno su ruski izvori naglasili da su se 22. i 23. augusta borbe nastavile duž cijele crte dodira u Kurskoj oblasti.

Sabrina Singh, zamjenica tajnika za tisak Pentagona, rekla je da SAD stječu bolje razumijevanje ciljeva Ukrajine u Kurskoj oblasti i napomenula da Ukrajina tamo želi uspostaviti tampon zonu.

Singh je dodao da SAD još uvijek radi na utvrđivanju na koji način tampon zona ispunjava strateške ciljeve Ukrajine i da SAD nastavlja davati materijal za podršku ukrajinskim potrebama na bojnom polju.

Objasnila je da trenutna američka ograničenja na sposobnost Ukrajine da koristi američko oružje za napade na vojne ciljeve u ruskom pograničnom području dopuštaju ukrajinskim snagama da uzvrate vatru u odbrani od ruskih napada preko granice, uključujući i Kursku oblast.