Zastrašujuće upozorenje
134

Putin zaprijetio da bi ukidanje "raketnih ograničenja" za Ukrajinu značilo da je NATO u ratu s Rusijom

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da bi potez Zapada da dopusti Kijevu da koristi oružje većeg dometa protiv ciljeva unutar Rusije značio da bi NATO bio "u ratu" s Moskvom.

Putin je govorio dok su američki i britanski najviši diplomati raspravljali o ublažavanju pravila o ispaljivanju zapadnog oružja na Rusiju, za što je Kijev vršio pritisak, više od dvije i pol godine nakon ofanzive Moskve.

"To bi u značajnoj mjeri promijenilo samu prirodu sukoba. To bi značilo da su zemlje NATO-a, SAD, evropske zemlje u ratu s Rusijom. Ako je to slučaj, uzimajući u obzir promjenu prirode sukoba, donijet ćemo odgovarajuće odluke na temelju prijetnji s kojima ćemo se suočiti", kazao je Putin.

Dodao je da dozvoliti Kijevu da udari duboko u Rusiju "odluka je o tome jesu li zemlje NATO-a izravno uključene u vojni sukob ili ne".

Putinovi komentari došli su dan nakon što je američki državni sekretar, Antony Blinken, dao najjači nagovještaj do sada da se Bijela kuća sprema ukinuti svoja ograničenja Ukrajini koja koristi oružje dugog dometa koje isporučuje zapad na ključne vojne ciljeve unutar Rusije.

Govoreći u Kijevu zajedno s britanskim ministrom vanjskih poslova Davidom Lammyjem, Blinken je rekao da su SAD "od prvog dana" bile voljne prilagoditi svoju politiku kako se situacija na bojnom polju u Ukrajini mijenjala.

“Nastavit ćemo to činiti”, istaknuo je.

Blinken je rekao da će on i Lammy izvijestiti svoje "šefove" - ​​Joea Bidena i Keira Starmera - nakon njihovih razgovora u srijedu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Ministar vanjskih poslova sugerisao je da je iransko navodno slanje balističkih projektila Moskvi, otkriveno ove sedmice, promijenilo strateško razmišljanje u Londonu i Washingtonu. Rekao je da je to bila značajna i opasna eskalacija.

"Pokretne stepenice ovdje su Putin. Putin je eskalirao isporukom projektila iz Irana. Vidimo novu osovinu Rusije, Irana i Sjeverne Koreje", kazao je Lammy.

Lammy je pozvao Kinu da "ne baca svoju sudbinu" na ono što je nazvao "skupinom otpadnika".

Izvori britanske vlade naznačili su da je već donesena odluka da se Ukrajini dopusti korištenje krstarećih raketa Storm Shadow na ciljevima unutar Rusije, iako se ne očekuje da će to biti javno objavljeno u petak kada se Starmer sastane s Bidenom u Washingtonu DC.

Dvojica čelnika planiraju razgovarati o ratu u Ukrajini i o tome kako bi se on mogao okončati, kao dio opsežne vanjskopolitičke rasprave, iako će izbjegavati intenzivan fokus na bilo koji pojedinačni sistem naoružanja, budući da je fokus razgovora strateški.