Satira na prvoj liniji
161

Ukrajinski borci provociraju Kremlj: Zastave "Kurske Narodne Republike" na osvojenim teritorijima

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Na nedavno objavljenoj fotografiji, koja je brzo privukla pažnju na društvenim mrežama, može se vidjeti ukrajinski vojnik kako postavlja zastavu tzv. "Kurske Narodne Republike" na osvojenom dijelu teritorije.

Ova satirična akcija služi kao odgovor na rusku strategiju iz 2014. godine, kada su ruske snage u istočnoj Ukrajini proglasile nekoliko samoproglašenih "republika".

Ovakve provokativne akcije ukrajinske vojske imaju za cilj da pokažu apsurdnost ruskih tvrdnji o nezavisnosti određenih regiona u Ukrajini, kao i da istaknu trenutne uspjehe ukrajinskih snaga na terenu.

Simbolika iza ove zastave je jasna—Kursk, kao dio Rusije, je predstavljen kao nova "republika" u očiglednoj parodiji na ruske prakse iz prošlosti.

Ovaj potez takođe može imati za cilj da unese dodatni nemir među ruske trupe i stanovništvo, pokazujući da bi se sličan scenario mogao dogoditi i na teritoriji Rusije, ukoliko se situacija ne promijeni.

Fotografija je odmah postala viralna, a komentari na društvenim mrežama puni su podrške zbog ovakvog simboličnog poteza.