Novi val mobilizacije
28

Ukrajinski ministar odbrane upozorio Ruse: Imate još sedam dana

I. M.
Screenshot
Screenshot
Ministar odbrane Ukrajine Oleksij Reznikov poslao je upozorenje građanima Rusije u kojem je rekao da ima informacije da će ruska vlada uskoro zatvoriti granice i proglasiti mobilizaciju.

Reznikov se obratio građanima Rusije koji su obavezni da služe vojni rok. Rekao je da imaju otprilike sedam dana prije nego što ruska vlada proglasi mobilizaciju i zatvori granice.

Poručio je da će granica biti zatvorena i sa Bjelorusijom.

"Danas razmišljate čime da ukrasite praznični sto i pravite svoje planove. Ali zbog otkucavanja sata pred novu godinu možete da ne čujete kucanje na vrata. To će biti vojna komisija. Pogotovo u velikim gradovima, jer iz malih gradova su već mobilizovali većinu. O ovome vam neće reći vaši rukovodioci u novogodišnjem obraćanju zato pažljivo slušajte šta ću vam ja reći", rekao je Reznikov.

Istakao je da ne očekuje da mu neko vjeruje na riječ. Zamolio je Ruse da postave sebi samo jedno pitanje i da iskreno odgovore na njega.

"Kada ćete otići u rat u kojem možete poginuti ili ostati invalid do kraja svog života, za šta ćete se konkretno boriti?", pitao je.

Reznikov je naveo više apsurdnih nelogičnosti u izvještavanju i propagandi ruskih zvaničnika i medija te je rekao da ako sve ide po planu, kako govore sada, onda je taj plan napravio najveći naprijatelj Rusije. A ako ipak gubitak vojnika i brojni porazi nisu bili u planu, rusko rukovodstvo mora priznati da je pogriješilo.

"U ruskom je interesu da se ovaj rat što prije završi, ali oni ne mogu to priznati, jer tada bi morali odgovarati za sve. Šta rade sad? Ljudi koji su počeli rat sada govore vama da trebate biti zajedno i štititi Rusiju jer su okolo neprijatelji. Oni ne žele štititi Rusiju, oni žele zaštititi sebe i svoju imovinu, žele da odgovornost prebace na vas", rekao je.