Iako su inferiorniji
31

Ukrajinski piloti borbenih aviona "love" krstareće rakete i spašavaju živote

D. B.
Piloti ukrajinskih borbenih aviona stekli su status heroja u odbrani zemlje od ruskih napada, a jedan od njih je za BBC govorio o svojoj misiji i pritisku s kojim se nosi.

Rusija je iskoristila stotine krstarećih projektila i dronova na Ukrajinu u proteklih nekoliko sedmica te je usmrtila desetine civila i uzrokovala gubitak električne energije širom zemlje. BBC je razgovarao s jednim od ukrajinskih pilota borbenih aviona MiG-29, koji imaju zadatak da presretnu smrtonosno oružje prije nego pogodi ukrajinske gradove, a Ukrajinci se brane i s tla.

Pilot poznat kao Juice je govorio o pritisku s kojim se on i njegove kolege nose dok pokušavaju spriječiti ruske napade.

"Misija je da spasimo živote ljudi i grad. Ako to ne uspijete, javlja se užasan osjećaj da će neko umrijeti, da će neko umrijeti u narednim minutama i da vi niste uspjeli to spriječiti", izjavio je Juice.

On je oduvijek želio biti pilot borbenog aviona.

"Nakon škole sam došao na univerzitet zračnih snaga, bio je to moj san od djetinjstva. To je moj posao, moja misija", dodao je on.

Na početku rata je bilo malo onih koji su vjerovali da male ukrajinske zračne snage mogu izdržati dovoljno dugo da igraju značajnu ulogu u konfliktu.

"Svi su ih otpisali, svi su rekli da ukrajinske zračne snage predstavljaju samo desetinu ruskih snaga te da će biti zbrisane", rekao je bivši zvaničnik Britanskih zračnih snaga Ed Stringer.

Dok su neke baze teško oštećene, Ukrajina je ipak uspjela raspodijeliti svoje avione širom zemlje. To je Ukrajincima omogućilo da spriječe Rusiju da preuzme kontrolu nad nebom.

"U borbi u zraku licem u lice naši avioni gotovo da nemaju šanse da pobijede", istakao je Juice.

Međutim, iako imaju manje aviona koji su inferiorniji, ukrajinski pristup im je omogućio da budu efikasni.

"Ovo je vrsta gerilske taktike u zraku. Ukrajina ne treba pokušavati da dominira u zraku, oni znaju da će, ako pošalju sve svoje avione, djelovati ruski zamlja-zrak projektili. Avioni se pojavljuju tamo gdje i kada trebaju biti i ne zadugo", poručio je Stringer.

Ukrajincima je zbog promjene ruske taktike potrebno naprednije naoružanje.

"Gurali smo ih dalje, bili su prisiljeni da nas izbjegavaju. Pokušavali smo 'uhvatiti' ruske avione u krugove naše zračne odbrane koja ih je obarala. No, Rusi unapređuju svoju taktiku pa nam treba nešto naprednije od naših aviona za zračnu odbranu i presretanje krstarećih raketa", završio je Juice.