Put sudbine
85

Ukrajinski vojnik ispričao o tenkovskoj borbi protiv oca koji je služio rusku vojsku

F. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Ukrajinski vojnik otkrio je detalje navodnog susreta na bojnom polju s vlastitim ocem, koji je služio u ruskoj vojsci kao tenkist.

Videoisječak koji je u srijedu podijeljen na Twitteru od WarTranslated-a, prikazuje 19-godišnjeg vojnika po imenu "Oleksandr" koji opisuje susret sa svojim ocem dok je zapovijedao američkim borbenim vozilom M2 Bradley.

Oleksandr, koji je pola svog djetinjstva proveo u Rusiji, rekao je da ga je nazvao njegov otac Rus nedugo nakon što je Ukrajina pokrenula svoju protuofanzivu 2023. godine. Oleksandr, koji je svog oca opisao kao "ništa" kojeg nije vidio od djetinjstva, odbio je molbu da se pridruži ruskoj vojsci.

"Njegov otac pridružio se ruskoj vojsci kao tenkist i poslan je da zaustavi napredovanje ukrajinskih Bradleya. One kojima je komandovao njegov sin", kaže narator s ukrajinskog TSN-a tokom videa.

Oleksandr je rekao da je bitka "sin protiv oca" započela kada je tenk, kojim je očito upravljao njegov otac, ispalio granatu u bok Bradleya kojim je on zapovijedao, uzrokujući manju štetu. Otac mu je kasnije preko telefona rekao da je prestao pucati kada je shvatio ko je u vozilu.

"Rekao je, 'sine, kad sam znao da si to ti, prestao sam pucati. Pomislio sam, 'pa što?" Kad smo odlazili, stalno su pucali", rekao je Oleksandr.

Oleksandrov otac je kasnije navodno ubijen u ukrajinskom napadu na njegov tenk koji je potpomognut bespilotnim letjelicama iz prvog lica (FPV).

"[Njegov] tenk je izgorio. Rekli su da je očito umro... Izgorio je u tenku. Naši FPV-ovi su ga dovršavali, pa je samo izgorio u njemu. E pa, takva mu je bila sudbina", kazao je Oleksandr.

Oleksandr navodno još uvijek komanduje Bradleyjem u odbrani Avdiivke. On se "smatra jednim od najiskusnijih članova posade Bradleyja" unatoč svojoj mladosti, navodi TSN.