Mjesto pred padom
128

Ukrajinski vojnik opisao situaciju u Soledaru: Ovdje više niko ne broji mrtve, stanje je kritično

V. K.
Situacija u Soledaru svakim danom sve teža (Screenshot: Liveuamap)
Situacija u Soledaru svakim danom sve teža (Screenshot: Liveuamap)
Ruske snage pojačale su od jučer napade na ukrajinsko mjesto Soledar, a prema zvaničnicima koji predstavljaju ruske separatiste, centar grada nalazi se pod kontrolom ruskih snaga.
Međutim, borbe na periferiji i dalje se nastavljaju, a američki CNN stupio je u kontakt sa ukrajinskim vojnikom koji se bori na ovom prostoru kao dio 46. vazdušno-mobilne brigade.

Tokom opisivanja situacije u Soledaru, vojnik je naglasio kako više niko ne broji mrtve.

"Situacija je kritična. Teška. Držat ćemo se do zadnjeg. Niko vam neće reći koliko ima mrtvih i ranjenih. To niko ne zna sa sigurnošću. Niti jedna osoba. Pozicije se stalno zauzimaju. Kuća u kojoj smo danas bili mi, sutra će u njoj biti Wagnerovci i obrnuto", rekao je vojnik.

Kada je riječ o položaju ruske vojske i Wagner jedinica, ukrajinski vojnik ističe kako do utorka uvečer nije bilo jasno koliki dio grada drže Rusi.

"Niko ne može sa sigurnošću reći gdje se ko nalazi i ko šta drži. Postoji ogromna siva zona u gradu za koju svi tvrde da je kontrološu, ali to je samo propaganda", naglašava.

Na kraju, vojnik je rekao kako vjeruje da će ukrajinski vojni lideri odustati od borbe za Soledar.

"Svi razumiju da će grad biti napušten. Svi to shvataju. Samo želim da shvatim šta je poenta borbe za svaku kuću? Zašto umrijeti, ako ćemo ga ipak ostaviti danas ili sutra?", poručio je vojnik.