U okviru 12 mjeseci
30

UN će tražiti da se okonča okupacija Palestine, Izrael to nazvao "diplomatskim terorizmom"

I. Sa.
Mahmoud Abbas, palestinski predsjednik (Foto: EPA-EFE)
Mahmoud Abbas, palestinski predsjednik (Foto: EPA-EFE)
Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojit će u srijedu rezoluciju koju su izradili Palestinci i koja zahtijeva od Izraela da okonča "svoje nezakonito prisustvo na okupiranoj palestinskoj teritoriji" u roku od 12 mjeseci, navodi Reuters.

Akcija će izolirati Izrael nekoliko dana prije nego što svjetski lideri otputuju u New York na svoj godišnji skup u UN-u. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu trebao bi se obratiti Generalnoj skupštini od 193 člana 26. septembra.

Istog dana je planirano da se obrati i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas.

Nacrt rezolucije ima cilj da pozdravi julsko savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde u kojem se kaže da je izraelska okupacija palestinskih teritorija nezakonita i da se treba povući.

U savjetodavnom mišljenju najvišeg suda Ujedinjenih nacija, poznatog i kao Svjetski sud, navodi se da to treba učiniti "što je prije moguće", iako nacrt rezolucije Generalne skupštine dozvoljava vremenski rok od 12 mjeseci.

Nacrt rezolucije je prvi koji je formalno iznijela Palestinska uprava jer je ovog mjeseca dobila dodatna prava i privilegije, uključujući mjesto među članovima UN-a u skupštinskoj sali i pravo predlaganja nacrta rezolucija.

Američka ambasadorica pri UN Linda Tomas-Grinfild pozvala je zemlje da glasaju protiv u srijedu. Washington, kao saveznik Izraela, dugo se protivi jednostranim mjerama koje "potkopavaju izglede za rješenje s dvije države".

Savjetodavno mišljenje ICJ-a nije obavezujuće, ali ima težinu prema međunarodnom pravu i može oslabiti podršku Izraelu. Rezolucija Generalne skupštine također nije obavezujuća, ali ima političku težinu.

"Svaka zemlja ima svoj glas, a svijet nas gleda", rekao je palestinski ambasador u UN-u Riyad Mansour Generalnoj skupštini u utorak te dodao:

"Molim vas, stanite na pravu stranu historije. S međunarodnim pravom. Sa slobodom i s mirom."

Izraelski ambasador u UN-u Danny Danon kritikovao je jučer Generalnu skupštinu jer nije osudila napad Hamasa na Izrael 7. oktobra koji je potaknuo izraelski napad na Pojas Gaze koji je pod upravom Hamasa.

On je odbacio nacrt palestinskog teksta uz riječi:

"Nazovimo ovo kako jeste: ova rezolucija je diplomatski terorizam, koristeći alate diplomatije ne da gradi mostove već da ih uništi".