Međunarodno pravo
63

UN kaže da je Izrael namjerno pucao na njihove baze u Libanu te da sistemski uništavaju bolnice u Gazi

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iz Ujedinjenih nacija stižu nove optužbe Izraela da krši međunarodno pravo. Mirovna misija UN-a u Libanu saopćila je u četvrtak da su izraelske snage namjerno pucale na njihove položaje, ranivši dvojicu mirovnjaka.

Izrael je, usljed rata s Hezbolahom, vršio višestruke kopnene upade preko granice s Libanom dok se sukob koji je počeo u Gazi prije godinu dana nastavlja širiti regijom.

Napadi su doveli do ljutitih reakcija država članica UN-a koje daju trupe privremenim snagama UN-a u Libanu (Unifil), u vrijeme kada je Izrael već pod lupom na više frontova zbog sumnje na ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Izvještaj UN-a, koji je sačinilo više eksperta i koji je objavljen u četvrtak, optužio je Izrael da također provodi usklađenu politiku uništavanja zdravstvenog sistema Gaze, navodeći da to predstavlja ratne zločine.

Prije predstavljanja punog izvještaja Generalnoj skupštini UN-a 30. oktobra, visoka povjerenica za ljudska prava UN-a Navi Pillay je izdala saopštenje u kojem je pregledala svoje nalaze, rekavši da je Izrael izveo "nemilosrdne i namjerne napade na medicinsko osoblje i objekte" tokom rata.

"Naročito su djeca podnijela najveći teret ovih napada, pateći i direktno i indirektno od kolapsa zdravstvenog sistema", rekla je Pillay.

Izrael još nije reagovao na ovaj izvještaj, dok su ranije često optuživali UN-a za institucionalnu pristrasnost protiv njih.