Izbjegnuta tragedija
0

UN pronašao bombe u iračkoj džamiji koje je prije pet godina podmetnuo ISIL

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Tokom restauratorskih radova UNESCO-a u džamiji Al-Nuri u Mosulu, u sjevernom Iraku, Ujedinjeni narodi su izvijestili da su pronašli pet bombi skrivenih u zidu koji je ondje godinama ranije postavio ISIL.

Pet "eksplozivnih naprava velikih razmjera, osmišljenih da izazovu masovno uništenje mjesta," locirano je u molitvenoj dvorani u prema predstavniku agencije za AFP.

Radovi na restauraciji obavljali su se na džamiji Al-Nuri u Mosulu i susjednom minaretu iz 12. stoljeća nazvanom Al-Hadba ili "grbavac" koje je uništio ISIL.

"Iračke oružane snage odmah su osigurale područje i situacija je sada u potpunosti pod kontrolom", napominjući da je jedna bomba raspršena, ali četiri ostale "ostaju povezane jedna s drugom" i očekuje se da će biti uklonjene u sljedećih dan, naveli su iz UNESCO-a.

"Ove eksplozivne naprave bile su skrivene unutar zida koji je posebno obnovljen oko njih: to objašnjava zašto nisu mogle biti otkrivene kada su to mjesto očistile iračke snage 2020.", dodao je UNESCO.

Otkriće je potvrdio irački general Tahseen al-Khafaji, koji je glasnogovornik Zajedničke operativne komande raznih iračkih snaga i koji ih je identificirao kao "nekoliko eksplozivnih naprava džihadista ISIL-a u Al-Nuri džamiji".

Al-Nuri džamija je mjesto gdje je tadašnji vođa ISIL-a Abu Bakr Al-Baghdadi proglasio uspostavu "kalifata" u julu 2014. godine.

ISIL je proglasio Mosul svojom "prijestolnicom" 2014. prije nego što su ih tri godine kasnije protjerale iračke snage.