Sumirali šest napada
101

UN u novom izvještaju kaže da je Izrael "možda prekršio zakone rata" tokom napada na Gazu

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelske snage su možda više puta prekršile temeljne principe zakona ratovanja i nisu napravile razliku između civila i boraca u svojoj vojnoj kampanji u Pojasu Gaze, saopćio je ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava u srijedu.

U izvještaju u kojem se procjenjuje šest izraelskih napada koji su izazvali veliki broj žrtava i uništenje civilne infrastrukture, Ured UN-a za ljudska prava je naveo da su izraelske snage "možda sistematski kršile principe razlikovanja, proporcionalnosti i mjera opreza u napadu".

"Čini se da je zahtjev za odabirom sredstava i metoda ratovanja koji izbjegavaju ili u najmanju ruku minimiziraju civilnu štetu u svakoj mjeri dosljedno kršen u kampanji bombardovanja koju provodi Izrael", rekao je visoki komesar UN-a za ljudska prava Volker Turk.

Izraelska zračna i kopnena ofanziva ubila je više od 37.400 ljudi na palestinskoj teritoriji pod upravom Hamasa, prema tamošnjim zdravstvenim vlastima.

Prošle sedmice Ured UN-a za ljudska prava rekao je da bi ubijanje civila tokom izraelske operacije oslobađanja četiri taoca moglo predstavljati ratne zločine, ali bi isto tako moglo biti i držanje zarobljenika od palestinskih militanata u gusto naseljenim područjima.