Donatori odlaze
64

Unuka Walta Disneya prijeti da će prestati finansirati demokrate ako Biden ne odustane od Bijele kuće

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Abigail Disney, unuka Walta Disneya koji je utemeljio kompaniju koja nosi njegovo ime, posljednja je u nizu donatora koja je rekla da će prestati finansirati Demokratsku stranku dok Biden ne odstupi iz utrke za izbore, rekla je za CNBC.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da "nema namjeru otići", suočen s pozivima mnogih demokrata da prekine svoju kandidaturu za ponovni izbor, koristeći proslavu Dana neovisnosti da uzvrati na sumnje u svoju izdržljivost i mentalnu oštrinu.

Loši rezultati 81-godišnjeg demokrata na debati 27. juna s republikanskim protivnikom Donaldom Trumpom znače da se svaki njegov nastup sada pomno prati. Mnogi demokratski birači zabrinuti su hoće li on moći održati naporan tempo rada sljedećih 4 i pol godine, a neki u njegovoj stranci su ga pozvali da se povuče.

Biden je jučer bio domaćin godišnje svečanosti povodom Dana nezavisnosti SAD-a u Bijeloj kući, uključujući roštilj za nekoliko hiljada aktivnih pripadnika vojne službe i njihove porodice.

Na prijemu jedna je osoba iz publike uzviknula: "Nastavite se boriti! Trebamo vas!" američkom predsjedniku koji je odgovorio: "Možete računati na mene. Nemam namjeru otići", ponavljajući svoje obećanje da će ostati u utrci uprkos sve glasnijim pozivima da se povuče.

Potpredsjednica Kamala Harris vodeća je kandidatkinja za Bidenovo mjesto na izborima 5. novembra ako aktualni predsjednik odustane, rekli su izvori. Deseci demokrata u Zastupničkom domu pažljivo prate i spremni su zamoliti Bidena da se povuče ako pokaže fizičku ili mentalnu nesigurnost u današnjem intervjuu za ABC, rekao je izvor za Reuters.

Ako bude ponovno izabran, Biden bi na kraju drugog mandata imao 86 godina. Neki bivši pristaše od njega traže da odstupi kako bi očuvao svoje nasljeđe i umanjio šanse da Trump osvoji drugi mandat. S obzirom da su do izbora ostala još samo četiri mjeseca, odluka se mora donijeti vrlo brzo, kažu.