Stotine nestalih
57

Uragan Helene odnio 93 života, stotine nestalih u SAD-u

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Najmanje 93 osobe poginule su su u Sjedinjenim Američkim Državama od posljedica katastrofa izazvanih uraganom Helena. 

Taj bi broj mogao porasti u narednim danima, jer je stotine prijava o nestalim osobama podneseno u zajednicama pogođenim velikim poplavama izazvanim uraganom Helene, prenosi Anadolija.

U državi Sjeverna Carolina, u okrugu Buncombe, prijavljen je nestanak 600 osoba, a poplavljeni putevi i dalje ometaju akcije potrage i spašavanja.

Federalna agencija za upravljanje vanrednim situacijama (FEMA) ohrabruje ljude da ne gube nadu, jer spasilačke ekipe rade danonoćno. Prioritet FEMA-e je da pokuša obnoviti uslugu mobilne telefonije u regiji, a zvaničnici će aktivirati roming u slučaju katastrofe za sve telekomunikacione mreže.

Najviše stradalih bilo je u Sjevernoj Carolini (36), zatim u Južnoj Carolini (25), u Georgiji (17), Floridi (11), Virginiji (2) i Tennesseeu (2).

Skoro 2,2 miliona ljudi i dalje su pogođeni nestankom struje uzrokovanim jakim vjetrovima koji su se kretali između 72 i 225 kilometara na sat izazvavši veliku materijalnu štetu.

Očekuje se da će američki predsjednik Joe Biden ove sedmice obići područja katastrofe, a već je odobrio pomoć državama koje zahtijevaju proglašenje vanrednog stanja.