Optimističan pogled
0

Utjecajni ekonomista Jeffrey Sachs: Karbonska neutralnost je moguća bez nuklearne energije

B. R.
Jeffrey Sachs (Foto: EPA-EFE)
Jeffrey Sachs (Foto: EPA-EFE)
Utjecajni ekonomista Jeffrey Sachs smatra da je moguće postići karbonsku neutralnost bez nuklearnih elektrana.

Uvjeren je da su obnovljivi izvori energije najprihvatljiviji.

"Sunce uvijek sija i trenutno je skupo akumulirati sunčevu energiju, ali svjedočimo tome da je to sve jeftinije. Tehnologija za obnovljive izvore energije sve je fleksibilnija i otpornija. Postoji dobar put ka zelenoj budućnosti bez nuklearne energije do sredine ovog stoljeća", ocijenio je Sachs, koji je direktor Centra za održivi razvoj pri Univerzitetu Columbia.

Nije isključio mogućnost da nuklearna energija bude drugačija i sigurnija. Ali, ne misli da je ova vrsta energije potrebna da bi se ostvarila karbonska neutralnost.

Osvrnuo se i na to šta očekuje od klimatske konferencije Ujedinjenih nacija (COP26), koja je otvorena 31. oktobra i trajat će do 12. novembra u Glasgowu. Pri stavu je da se mora činiti znatno bolje da bi se zaštitio okoliš.

"Istraživanja pokazuju da je klima najtoplija u posljednjih 100.000 godina. Planeta Zemlja biva još toplija. Moramo biti mnogo bolji. COP26 je trenutak za zdrav razum. Imamo lidere širom svijeta da bismo to postigli. Oni to trebaju postići", zaključio je Sachs.

Riječ je o svjetski poznatom ekonomisti koji je radio širom planete. Bio je angažovan na rješavanju dužničkih kriza, uspotavljanju kontrole nad zaraznim bolestima kao što su AIDS i malarija, za rješavanje problema ekstremnog siromaštva i za borbu protiv klimatskih promjena, piše Euronews.

Sachs je bio savjetnik posljednjeg jugoslavenskog premijera Ante Markovića, a 2018. boravio je i u Bosni i Hercegovini.