7,9 posto stanovništva
19

Užasni podaci naučne studije: Najmanje 186.000 smrti se može pripisati ratu u Gazi

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Primjenjujući konzervativnu procjenu od četiri nedirektne smrti na jednu direktnu smrt prijavljenu u Gazi, nova studija objavljena u uglednom medicinskom časopisu The Lancet kaže da "nije nevjerojatno" procijeniti da bi se do 186 000 ili čak više smrti moglo pripisati ratu u Gaza.

Rad pod naslovom "Brojanje mrtvih u Gazi: teško, ali bitno", objavljen 5. jula, navodi da bi korištenjem procjene stanovništva Pojasa Gaze za 2022. od 2.375.259, procijenjeni broj mrtvih bio 7,9 posto ukupnog stanovništva u opkoljenom području enklave.

U nedjelju je palestinsko ministarstvo zdravstva saopćilo da je Izrael ubio najmanje 38.153 Palestinca u Gazi od 7. oktobra, dok je više od 87.828 ranjeno u opkoljenoj enklavi. Od toga je 15.983 djece.

Studija koju su proveli Rasha Khatib, Martin McKee i Salim Yusuf koristila je podatke od 19. juna, sa službenim brojem mrtvih od 37 396. Službena evidencija koju vodi Ministarstvo zdravstva Gaze ne uključuje više od 10 000 ljudi nestalih ili pokopanih pod ruševine.

“Ministarstvo je moralo proširiti svoje uobičajeno izvještavanje, temeljeno na ljudima koji umiru u njegovim bolnicama ili su dovezeni mrtvi, informacijama iz pouzdanih medijskih izvora i osoba koje su prve reagirale. Ova je promjena neizbježno degradirala prethodno zabilježene detaljne podatke. Slijedom toga, Ministarstvo zdravstva Gaze sada zasebno izvještava o broju neidentificiranih tijela u ukupnom broju umrlih. Od 10. maja2024., 30% od 35.091 smrtnih slučajeva bilo je neidentificirano,” primijetio je list.

Također je istaknuto da oružani sukobi imaju "neizravne implikacije na zdravlje izvan izravne štete od nasilja".

“Čak i ako sukob odmah završi, u nadolazećim mjesecima i godinama i dalje će biti mnogo neizravnih smrti od uzroka kao što su reproduktivne, zarazne i nezarazne bolesti”, stoji u novinama.

Izvještaj od 7. februara 2024., u vrijeme kada je izravni broj smrtnih slučajeva iznosio 28 000, procjenjuje da bi bez prekida vatre bilo između 58 260 smrtnih slučajeva (bez epidemije ili eskalacije) i 85 750 smrtnih slučajeva (ako se oboje dogodi) do 6. augusta 2024.

Privremene mjere koje je Međunarodni sud pravde postavio u siječnju zahtijevaju od Izraela da "poduzme učinkovite mjere kako bi spriječio uništenje i osigurao očuvanje dokaza koji se odnose na navode o djelima u okviru ... Konvencije o genocidu".

"Trenutno i hitno primirje u Pojasu Gaze je ključno, popraćeno mjerama koje će omogućiti distribuciju medicinskih potrepština, hrane, čiste vode i drugih resursa za osnovne ljudske potrebe", stoji u časopisu.