Spas u bočici
70

Vakcinacija u svijetu: Koje države bilježe napredak, a koje su i dalje žrtve tromog sistema

V. K.
Jasna razlika između uspješnih i manje uspješnih sistema (Foto:OurWorldinData)
Jasna razlika između uspješnih i manje uspješnih sistema (Foto:OurWorldinData)
Za razliku od Bosne i Hercegovine, koja se i dalje nalazi u ćorsokaku kada je riječ o vakcinaciji stanovništva, u većem dijelu svijeta ovaj proces polako prolazi kroz još jedan mjesec, gdje države nastoje vakcinisati što veći dio populacije.

Iako proces vakcinacije i dalje evidentno ima određene probleme birokratske i druge prirode, većina država ostvarila je napredak u imuniziranju građana.

Naravno, i dalje najveće probleme imaju zemlje Evropske unije koje je itekako koštala obustava vakcinacije AstraZenecinim vakcinama, zbog čega napredak u imunizaciji u ovim državama i dalje nije na zadovoljavajućem nivou.

AstraZeneca "spasila" Veliku Britaniju

Za razliku od zemalja Evropske unije, Velika Britanija u međuvremenu nije odustajala od vakcinacije stanovnika domaćom AstraZenecinom vakcinom, što se jasno može primijetiti i na procentu trenutno vakcinisanih građana koji su primili bar jednu dozu vakcine.

Velika Britanija je u ovom segmentu trentuno druga u svijetu sa 41,2 posto vakcinisanih stanovnika, što je daleko iznad država s kojima je donedavno dijelila jedinstveni politički i ekonomski prostor.

Velika Britanija bilježi značajan rast (Foto:OurWorldinData)
Velika Britanija bilježi značajan rast (Foto:OurWorldinData)

Prošle sedmice, poređenja radi, ovaj procent je iznosio 37,2 posto tako da je napredak i više nego očigledan.

Od ostalih zemalja vrijedi izdvojiti nekoliko primjera s različitih kontinenata, koji u ovom trenutku predstavljaju odličan primjer uspješnih sistema.

Južnu Ameriku i dalje predvodi Čile, koji je do ovog trenutka vakcinisao oko 30 posto građana. Na području Evrope izdvaja se Mađarska koja je na vrijeme osigurala "alternativne" vakcine, kao i Srbija čiji su rezultati daleko iznad svih u regiji.

Afrički kontinent predvodi Maroko sa 11,6 posto vakcinisanih, što je znatno iznad ostalih zemalja, dok u Aziji, pored Izraela, znatan rast bilježi Bahrein sa 25,2 posto vakcinisanih stanovnika.

Kada je riječ o broju revakcinisanih osoba, Izrael je u tom segmentu prešao magičnih 50 posto revakcinisanih te sada ima ukupno 53,1 posto građana koji su primili obje doze vakcine. Od ostalih država, značajan rast u ovom segmentu ostvarili su Čile, Bahrein te Sjedinjene Američke Države.

Nešto manji rast u odnosu na prošlu sedmicu bilježi Srbija, ali je to i dalje sasvim dovoljno da se susjedna država nađe na prvom mjestu u Evropi po broju revakcinisanih osoba.

Procenat revakcinisanih osoba u svijetu (Foto:OurWorldinData)
Procenat revakcinisanih osoba u svijetu (Foto:OurWorldinData)

Velika Britanija, za razliku od procenta vakcinisanih građana jednom dozom, gdje se nalazi u samom vrhu, po broju revakcinisanih građana ne briljira te se nalazi na samom evropskom dnu sa 3,4 posto građana koji su primili obje doze vakcina.

Kakvo je trenutno stanje u regiji?

Situacija u Evropskoj uniji u vezi s obustavom vakcinacije AstraZenecinom vakcinom, odrazila se i na države bivše Jugoslavije koje se trenutno nalaze u Evropskoj uniji, tačnije na Hrvatsku i Sloveniju.

Za razliku od Hrvatske, koja nije odustajala od upotrebe AstraZenecine vakcine, Slovenija je u potpunosti obustavila imunizaciju stanovnika ovom vakcinom, sve do objave izvještaja Evropske agencije za lijekove (EMA) o njenoj sigurnosti.

Nakon što je EMA prije nekoliko dana objavila da je vakcina sigurna, Slovenija je nastavila vakcinaciju, a prije četiri dana prve doze ove vakcine primio je i državni vrh Slovenije na čelu s premijerom Janezom Janšom i predsjednikom Borutom Pahorom.

Situacija u regiji s vakcinacijom stanovnika (Foto:OurWorldinData)
Situacija u regiji s vakcinacijom stanovnika (Foto:OurWorldinData)

Općenito, sve države u regiji započele su proces vakcinacije stanovnika, a u odnosu na prošlu sedmicu napredak za 0,5 posto zabilježila je Slovenija. Crna Gora i Sjeverna Makedonija počele su također masovniju vakcinaciju zdravstvenih radnika i ostalih građana.

Ministarstvo zdravstva Crne Gore najavilo je da će do kraja marta ili početkom aprila stići više od 80 hiljada doza AstraZenecine vakcine, dok se u narednom mjesecu očekuje isporuka 200 hiljada Sinopharmovih i 40 hiljada Sputnik V vakcina.

Sjeverna Makedonija je, s druge strane, od 22. marta vakcinisala ukupno 6.704 zdravstvena radnika i revakcinisala 2.572 radnika. Trenutno se u ovoj državi koriste Pfizerove i Sputnik V vakcine.

Premijer Zoran Zaev je početkom mjeseca naglasio kako je Sjeverna Makedonija naručila i dogovorila nabavku 2,5 miliona doza vakcina koje će u narednom periodu stići u ovu državu.

Srbija je, za razliku od ostalih država regije, i dalje daleko ispred svih sa 19,3 posto vakcinisanih građana i 12,7 posto revakcinisanih. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u izjavi za medije najavio kako će u Srbiju doći dodatnih 100.000 doza Sputnik V vakcina, dok bi početkom ili sredinom aprila u Srbiju trebalo stići i milion doza kineskih vakcina.

COVAX mehanizam bilježi napredak

U odnosu na prošlu sedmicu kada je putem COVAX mehanizma isporučeno 29 miliona doza vakcina u 49 zemalja, prema posljednjim podacima Gavija, COVAX je do danas isporučio 31 milion doza u 57 zemalja svijeta, a prve doze vakcina dobile su i zemlje Latinske Amerike poput Bolivije i El Salvadora.

Upravo putem ovog mehanizma, u četvrtak 25. marta u Bosnu i Hercegovinu bi trebao stići i prvi kontingent Pfizerovih vakcina gdje bi prema planu naša država trebala dobiti 23.000 doza vakcina.