Budžet je u minusu
0

Večera za kralja Charlesa koštala je Francusku 475.000 eura

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Raskošna večera koja je uključivala jastoga, a u kojoj je uživao britanski kralj Charles III, koštala je ured francuskog predsjednika Emmanuela Macrona čak 475.000 eura, javlja BBC.

Macron je izdvojio mnogo novca kako bi ugostio kralja Charlesa u septembru, a gosti su se počastili plavim jastogom, rakovima i bogatim asortimanom sireva. Međutim, izvještaj o predsjedničkim računima govori da je veća potrošnja novca na državne prijeme doprinijela da budžet od 8,3 miliona eura ode u minus. Jelisejska palata sada mora "uložiti značajne napore da obnovi i održi finansijsku ravnotežu predsjedništva".

Od novca potrošenog na večeru, više od 165.000 eura je izdvojeno na catering, kao i 40.000 eura na piće. Među gostima su bili glumac Hugh Grant, nekadašnji nogometni menadžer Arsene Wenger i zvijezda Rolling Stonesa Mick Jagger. Pored jastoga, rakova, sira i pečuraka, jelovnik je uključivao kolačiće napravljene od kreme od latica ruže i malina.

Ekstravagantna večera u Versajskoj palati bila je dio trodnevne državne posjete kralja Charlesa Francuskoj s ciljem jačanja saveza između dvije zemlje.

No, ovo nije jedina skupa večera. U julu 2023. godine je večera za indijskog premijera Narendru Modija u Louvreu koštala predsjednički ured 412.000 eura.

Kao rezultat veće potrošnje, uključujući državne prijeme, rashodi su povećani za 14 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok su prihodi porasli za svega 6,5 posto.