Trump ili Harris
9

Veličanstvenih sedam: Ove savezne države su ključne za pobjedu na izborima za predsjednika SAD-a

N. Ž.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Do izbora za predsjednika SAD-a ostalo je nešto manje od dva mjeseca, ali utrka je u punom zamahu. Međutim, američki sistem biranja predsjednika je takav da će ključnu odluku donijeti građani u sedam od 50 saveznih država.

Donald Trump s jedne te Kamala Harris s druge strane bore se za vlast u SAD-u, a kako bi došli do Bijele kuće, morat će proći kroz sistem koji se zove electoral college.

Prema ovom sistemu, svaka savezna država u SAD-u nosi određen broj bodova, odnosno elektorskih glasova, u zavisnosti od populacije. Najmanje mogu imati tri, a najviše ima Kalifornija, njih 54.

Bez obzira na to da li je razlika u glasovima jedan, deset, stotinu ili više hiljada, kandidat koji osvoji veći broj glasova u jednoj saveznoj državi "nosi" sve bodove, odnosno elektore. Ovo pravilo ne vrijedi za Nebrasku i Maine. Ove dvije savezne države daju dva elektora osobi koja dobije najviše glasova, te jednog elektora po distriktu. Maine ih ima dva, a Nebraska tri.

Pobjedu odnosi kandidat koji osvoji minimalno 270 elektora. Prema analizi većine stručnjaka, trenutno Harris može računati na 226 elektora, dok Trump ima 219. Razlika će biti u sedam saveznih država gdje je izrazito teško predvidjeti kako će građani glasati u novembru.

Riječ je o saveznim državama Arizona, Georgija, Sjeverna Karolina, Pennsylvanija, Michigan, Nevada i Wisconsin. Situacija u ovim dijelovima SAD-a je "noćna mora" za analitičare, koji mogu samo gledati u ankete i reći da čistog pobjednika zasad nema.

Najveća borba vodit će se u Pennsylvaniji, koja nosi i najviše elektora od navedenih saveznih država, njih 19. Dokaz za to je i činjenica da je Harris u predizbornoj kampanji, što je potvrdila u intervjuu za CNN, specifično istakla da neće zabraniti fracking, ekološki "upitan" proces izvlačenja prirodnog gasa, iako se to protivi zelenoj politici Demokratske stranke.

S druge strane, Trump je ogroman dio svog budžeta iskoristio za politički marketing upravo u Pennsylvaniji, te će tamo održati i nekoliko skupova prije nego što završi predizborna kampanja.

Zasad, blagu prednost u anketama ima Harris, od nekih 1.2 posto. Ipak, ovo je unutar statističke greške, tako da je efektivno nemoguće predvidjeti ko će pobijediti u ovoj saveznoj državi.

Još jedna važna savezna država u ovoj grupi je Georgija, koja nosi 16 elektora. Radi se o saveznoj državi u kojoj dvoje senatora dolazi iz Demokratske stranke, a guverner je Brian Kemp iz Republikanske stranke.

Kao i dosta drugih saveznih država iz srednjeg dijela SAD-a, ruralne sredine masovno glasaju za republikance, dok u urbanim (poput Atlante) dominiraju demokrate. Trump i Harris su ozbiljno shvatili borbu u Georgiji, gdje su skoro svake sedmice zakazani razni događaji.

Ankete kažu da je efektivno neriješeno između dvoje kandidata. Harris ima 0,5 posto prednosti, što je unutar statističke greške, kao što je to slučaj u Pennsylvaniji.

Identičan broj elektora kao Georgija ima Sjeverna Karolina, savezna država koja je sastavni dio svakog scenarija pobjede Donalda Trumpa.

Tome u prilog ide i činjenica da je u prethodnih pet izbornih ciklusa ova savezna država glasala za republikanca, čak i kada je demokrate predstavljao Barack Obama.

Ipak, za razliku od saveznih država poput Teksasa, Floride i sličnih, ovo nije sigurna pobjeda za bivšeg predsjednika SAD-a. Ankete projiciraju samo 0.4 posto prednosti za Trumpa, a iz kampanje Harris se nadaju da mogu prekinuti seriju pobjeda republikanaca u ovoj saveznoj državi.

Velika borba vodit će se u Michiganu, saveznoj državi s 15 elektorskih glasova koja se smatra dijelom demokratskog "plavog zida", ali koju je Trump uspio osvojiti 2016. godine. Pobjeda Joea Bidena 2020. godine, ipak, daje nadu za Harris i demokrate da ovih 15 glasova mogu pripisati sebi.

Međutim, Michigan je država koja se identificira s automobilskom industrijom, a imajući u vidu stav Harris o električnim automobilima, te o postepeno sve većim zabranama za vozila s unutrašnjim sagorijevanjem, pobjeda bi mogla "pobjeći" od demokrata.

Zasad, ankete kažu da Harris vodi za nekih 2.4 posto, ali je to unutar statističke greške, kao što je to slučaj i u prethodna tri slučaja.

Prateći broj elektorskih glasova, naredna država "na meniju" je Arizona, koja nosi njih 11. Ovo je savezna država gdje puno fokusa stavlja Trump, te gdje često održava skupove.

Arizona je granična savezna država, što ide u prilog Trumpu. Republikanci su imigraciju i sigurnost granice s Meksikom stavili u prvi plan. Istini za volju, veći dio nelegalnih ulazaka u SAD vrši se kroz Teksas i Kaliforniju, ali dio problema ima i Arizona, što je Trumpu dalo dosta političke municije.

S druge strane, Harris će pokušati da osvoji što više glasova Latinoamerikanaca, koji čine oko 30 posto populacije ove savezne države. Na osnovu antagonizma kojeg Trump iznosi protiv ove grupe, povezivajući ih često s nelegalnom imigracijom, Biden je uspio osvojiti Arizonu 2020. godine, prekinuvši tako seriju republikanskih pobjeda, među kojima je bila i Trumpova 2016. godine.

Zasad, ankete kažu da je u prednosti od 0.2 posto Harris, što naravno ne znači skoro pa ništa u ovom trenutku.

Sa sljedećom ključnim saveznom državom vraćamo se na sjeveroistok SAD-a, a riječ je o Wisconsinu. Koliko je ova savezna država, vrijedna 10 elektora, bitna za republikance govori i činjenica da je Republikanska nacionalna konvencija održana u Milwaukeeju, najvećem gradu u Wisconsinu.

Razlog zbog čega je ova savezna država važna je upravo "plavi zid", odnosno grupa država među kojima su Wisconsin i Michigan, gdje su demokrate dominirale do 2016. godine, u većoj ili manjoj mjeri.

Većina građana Wisconsina su bijelci iz radničke klase, koji su glasali u skladu s imidžom demokrata o partiji za "obične" ljude. Ipak, sada je ta podrška izrazito upitna, iako je Biden uspio da osvoji ovu državu 2020. godine.

Ankete kažu da je u vodstvu opet Harris, s oko 3.2 posto prednosti. Ovo je značajno jer se nalazi van statističke greške te može biti dobra vijest za demokrate, kojima će izuzetno trebati Wisconsin ako žele vratiti povjerenje glasača koji čine većinu građana SAD-a.

Za kraj je ostala Nevada, koja nosi šest elektora. Posljednje pobjede republikanaca u Nevadi odnio je George Bush 2000. i 2004. godine, a od tada su dominirale demokrate.

Ipak, činjenica da sve više ljudi živi u Nevadi, te da ima raznoliku rasnu strukturu (veći broj Latinoamerikanaca), ide u prilog Harris i Demokratskoj stranci.

Trumpova nada je da će priču o imigraciji "progurati" i ovdje, iako nije riječ o državi koja graniči s Meksikom. Zasad, ta poruka očigledno rezonira s glasačima, a do ulaska Harris u političku borbu s Trumpom, bivši predsjednik je imao veću prednost u Nevadi.

Kako sada stvari stoje, prednost u Nevadi ima Harris za oko 0.7 posto, ali kao što se može reći za sve ove "swing" savezne države, prednosti su pretjerano male da se mogu smatrati relevantnim.

Put do 270 elektora bit će težak i za Trumpa i za Harris, a trenutna situacija na terenu im ne pomaže. Dok se 2016., pa do određene poente i 2020. godine, već sada mogao predvidjeti pobjednik s određenom dozom sigurnosti, situacija je trenutno takva da se može desiti bilo šta do novembra.