Uticaj Andrewa Tatea
109

Velika Britanija želi mržnju prema ženama izjednačiti s terorizmom, velikog krivca vide u Andrewu Tateu

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Yvette Cooper, ministrica unutrašnjih poslova Velike Britanije, naredila je reviziju strategije za borbu protiv terorizma kako bi se pozabavilo nasiljem nad ženama i djevojčicama i identificirale praznine u postojećem zakonodavstvu i ispitale nove ideologije, piše Sunday Telegraph.

Prema prijedlozima, učitelji bi bili zakonski obavezni uputiti učenike za koje sumnjaju na ekstremnu mizoginiju na Prevent, program britanske vlade za borbu protiv terorizma.

"Vlade su predugo uspijevale riješiti problem porasta ekstremizma, kako na internetu tako i na našim ulicama, a vidjeli smo kako raste broj mladih radikaliziranih na internetu. Poticanje mržnje svih vrsta lomi i trga samu strukturu naših zajednica i naše demokratije", kazala je Cooper.

Navela je da je naredila ministarstvu da analizira ekstremizam da mapira i prati ekstremističke trendove, da razumije dokaze o tome što djeluje na ometanje i odvraćanje ljudi od ekstremističkih stajališta te da identificira sve nedostatke u postojećoj politici kojima se treba pozabaviti kako bi se suzbili oni koji potiču štetna i mržnja puna uvjerenja i nasilje.

"Taj rad poduprijet će novi strateški pristup suzbijanju ekstremizma od strane vlade, blisko sarađujući sa zajednicama na izgradnji konsenzusa i poticaja za naše planove", kazala je.

Očekuje se da će pregled biti dovršen ove jeseni kao dio nove strategije za borbu protiv ekstremizma koju će Ministarstvo unutrašnjih poslova predstaviti sljedeće godine.

Postoji nekoliko kategorija ekstremizma rangiranih od Ministarstva unutrašnjih poslova, uključujući "incel", ili "nedobrovoljni celibat", internetsku supkulturu u kojoj muškarci promiču mizogin svjetonazor koji okrivljuju žene za nedostatak seksualnih prilika.

Prošlog mjeseca, viši policijski oficir upozorio je da bi online influenseri poput Andrewa Tatea mogli radikalizirati mladiće i dječake u ekstremnu mizoginiju na isti način na koji teroristi privlače svoje sljedbenike.

Zamjenica glavnog policajca Maggie Blyth, nacionalna voditeljica za borbu protiv nasilja nad ženama i djevojčicama (VAWG), rekla je da je utjecaj na mladiće na internetu "prilično zastrašujući". Rekla je da Zakon o sigurnosti na internetu treba ići dalje i da treba poduzeti brže mjere za zaštitu djece.

Blyth je rekla da su viši oficiri, koji se fokusiraju na nasilje nad ženama i djevojkama, u kontaktu s protuterorističkim timovima kako bi sagledali rizik od radikalizacije mladih muškaraca.

Nacionalno vijeće načelnika policije objavilo je izvještaj o nasilju nad ženama i djevojčicama, definirajući ga kao nacionalnu vanrednu situaciju.

Tate trenutno čeka suđenje u Rumuniji zbog optužbi za silovanje, trgovinu ljudima i formiranje kriminalne skupine za seksualno iskorištavanje žena. On negira optužbe. Prošle su godine djelatnici za borbu protiv ekstremizma upozorili na porast broja slučajeva koje su im upućivale škole zabrinute zbog utjecaja Tate.

Incidenti su uključivali verbalno uznemiravanje učiteljica ili drugih učenika i ispade koji su odražavali stavove influensera.

“On [Tate] se očito ne uklapa u sferu Preventa, ali incelovi se uklapaju. On je paralelan s njima i ima križanje. Kad sam u školi, uhvatim se kako ga opisujem, učinkovito, kao otrovnog ženomrzca na steroidima", kazao je za The Guardian jedan od radnika programu Prevent.