Evropski kontinent
497

Velika prognoza za septembar: Ljeto se završava, stižu obilne padavine i potencijalne poplave

N. Ž.
Ilustracija (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ilustracija (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ljeto 2024. godine bilo je najtoplije u zabilježenoj historiji, ali je i tome došao kraj. Severe Weather Europe je objavio analizu vremenskih prilika za septembar, a širom Evrope stiže zahlađenje i obilne padavine, a povećavaju se i šanse za poplave.

Kako ističu u svojoj analizi, prvi front će preći sjeverni Mediteran i Alpe u nedjelju navečer do ponedjeljka. Kako se visoka brzina vjetra i jaka nestabilnost preklapaju, postoji potencijal za izbijanje teških oluja. Početkom ponedjeljka, rizik od poplava će se povećati od sjeverne Italije preko Slovenije do Austrije.

Kasnije sljedeće sedmice, veliki gornji procjep će se razviti nad Evropom i pomaknuti se daleko prema jugu kontinenta. To će donijeti prvi značajan udar mnogo hladnije zračne mase u srednju Evropu i Mediteran, uzrokujući teške vremenske uvjete, dodatne poplave, te najvjerovatnije i dosta snijega u višim Alpama.

Ovaj jedinstveni događaj padavina odvija se preko Sahare, jednog od najsušnijih mjesta na Zemlji. Padavine su toliko neuobičajene da će u septembru veći dio zapadne Sahare primiti više od 500 posto normalnih mjesečnih padavina. Dijelovi pustinje će postati zeleni nakon ovog događaja.

Obje valne pojave, gornji nizak tlak nad zapadnom Evropom i ovaj tropski val u sjeverozapadnoj Africi, pomoći će da putanja zračnih masa dovede topli i značajno vlažni zrak u sjeverni Mediteran i centralnu Evropu u nadolazećim danima. To će dovesti do teških vremenskih uvjeta i potencijalnih poplava.

Pored toga, ekstremni pomorski toplinski val, u kombinaciji sa još uvijek neobično toplim vodama Mediterana, dodatno će doprinijeti vlažnosti nadolazećih perioda padavina do sredine septembra.