Demantovao navode
78

Video na kojem šef turske svemirske agencije govori o razornom oružju nema veze sa izazivanjem potresa

S. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Šef turske svemirske agencije Serdar Hussein Yildirim na jednom naučnom izlaganju navodno je iznio šokantnu tvrdnju o oružju sposobnom da izazove zemljotrese.

Navodno je izjavio kako postoje sistemi naoružanja koji rade po principu lansiranja dugačkih metalnih stubova iz svemira, koji se onda zabijaju duboko u zemlju i izazivaju zemljotrese:

Međutim, te navode je prije par dana na svom Twitteru Serdar Hussein Yildirim demantovao, rekavši da je njegova izjava "pogrešno protumačena".

"Mnogo je pitanja o videu koji već nekoliko dana kruži društvenim mrežama. Ovaj kratki video isječak je sa konferencije koju sam davno održao u jednom strateškom institutu. Tada sam govorio o sistemu oružja koji može uništiti jedan grad kada se rasporedi i koristi u Zemljinoj orbiti.

Ovaj sistem oružja nema funkciju kao što je pokretanje linija rasjeda ili stvaranje tektonskih potresa. Dakle, to nema nikakve veze s katastrofom koja se dogodila u Maraşu. Ne želim da bude pogrešno shvaćeno. Efekat ovog oružja je uporediv sa udarom meteorita", pojasnio je.

Time je Yildirim demantovao da je rekao da oružje za izazivanje zemljotresa postoji i da je nemoguće zaustaviti njegovo djelovanje.