Zasmetala mu debata
32

Viktor Orban optužio Ursulu von der Leyen da ga pokušava "svrgnuti s vlasti"

N. Ž.
Ursula von der Leyen i Viktor Orban (Foto: EPA-EFE)
Ursula von der Leyen i Viktor Orban (Foto: EPA-EFE)
Premijer Mađarske Viktor Orban optužio je predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen da ga pokušava "svrgnuti s vlasti", nakon što je u Evropskom parlamentu održana debata o politici ove države prema Rusiji.

Orban je održao govor u Evropskom parlamentu, nakon kojeg ga je Von der Leyen kritikovala zbog odnosa prema Rusiji i predsjedniku ove države Vladimiru Putinu.

Mađarskom premijeru je to zasmetalo, a debatu u ovom EU tijelu je nazvao "stavljanjem na križ" njegove države.

"Oni koji su došli tamo da raspravljaju željeli su našu krv i nisu htjeli značajnu raspravu, već su zamišljali političko prebijanje i napali su nas", rekao je Orban u intervjuu za mađarsku državnu radio stanicu u petak.

U istom intervjuu, Orban je optužio Von der Leyen, ali još jednu važnu osobu unutar Evropskog parlamenta za "pokušaj svrgavanja s vlasti" njega i njegove stranke u Mađarskoj.

"Von der Leyen i vođa Evropske narodne stranke, Manfred Weber, otvoreno su najavili svoju namjeru da svrgnu mađarsku vladu. Činjenica da nam to otvoreno stavljaju na nos, da umjesto da se bave evropskim poslovima pokušavaju srušiti vladu države članice i zamijeniti je drugom, otvorenost i bezobrazluk toga su neobični", rekao je Orban.