Zvanični podaci
0

Više od polovine stanovništva Argentine sada živi u siromaštvu

B. R.
Javier Milei, predsjednik Argentine (Foto: EPA-EFE)
Javier Milei, predsjednik Argentine (Foto: EPA-EFE)
Više od polovine od 46 miliona stanovnika Argentine sada živi u siromaštvu, što je veliki udar naporima desničarskog predsjednika Javiera Mileija da napravi prekretnicu u ekonomiji zemlje.

Prema zvaničnim statističkim podacima, stopa siromaštva je u prvih šest mjeseci ove godine iznosila 52,9 posto dok je stopa siromaštva u drugoj polovini prošle godine iznosila 41,7 posto.

Otkako je u decembru prošle godine preuzeo dužnost, Milei je smanjio subvencije za transport, gorivo i energiju te je otpustio nekoliko hiljada državnih službenika, u nastojanju da smanji inflaciju i javnu potrošnju.

Međutim, stopa inflacije u Argentini je prošli mjesec ostala jednom od najviših stopa inflacije u svijetu - iznosila je više od 230 posto. Milei je ipak uspio da obuzda prekomjernu javnu potrošnju, koja se smatra uzrokom ekonomskih problema. Nakon nekoliko godina velikih budžetskih deficita, država od februara ove godine ima budžetski suficit.

Glasnogovornik vlade Manuel Adorni je za ekonomske probleme okrivio prethodne, ljevičarske vlade. Izjavio je da je rast siromaštva posljedica "populizma, koji je Argentinu podvrgnuo višegodišnjoj nesreći i razaranju".

"Vlada je naslijedila katastrofalnu situaciju, najgore nasljeđe koje je jedna vlada dobila u demokratiji, možda jedno od najgorih u historiji", konstatirao je Adorni.

Siromaštvo je bilo u usponu i prije nego što je Mileijeva vlada preuzela dužnost. Prije sedam godine je četvrtina stanovništva bila pogođena siromaštvom. Kada je preuzeo funkciju, Milei je obećao šok terapiju - devalvaciju pezosa za 50 posto i smanjenje broja ministarstava za polovinu.

Milei je suočen sa snažnim otporom. Među nezadovoljnima su i sindikati koji su više puta protestovali. Opoziciona ljevica ga je optužila da mjerama štednje uništava radničke porodice. Ipak, njegova vlada uživa popularnost među 53 posto Argentinaca, prenosi BBC.