Uspkros najavi pomirenja
1

Vladajuća koalicija u Njemačkoj ponovo pred raspadom: Došlo do svađe zbog automobila

N. Ž.
Lider FDP-a Christian Lindner (Foto: EPA-EFE)
Lider FDP-a Christian Lindner (Foto: EPA-EFE)
Koalicija koja čini vlast u Njemačkoj ponovo je u svađi, a u fokusu partnera su automobili, odnosno zahtjev liberalne stranke FDP da se limitira broj staza za bicikle i ponudi besplatan parking u centrima gradova.

Usprkos najavi kancelara Njemačke Olafa Scholza da je došlo do pomirenja između tri koaliciona partnera (FDP, SPD, Zeleni), novi sukob izbio je između liberala i zelenih.

Naime, FDP želi da se u njemačkim gradovima omogući besplatan parking, te da se limitira broj staza za bicikle. Također, prijedlog poziva i na smanjenje dobne granice za dobijanje vozačke dozvole, sa 18 na 16 godina.

Naravno, Zeleni su apsolutno protiv tog prijedloga, te bi čak željeli voditi politiku koja obeshrabruje korištenje automobila, posebno onih na fosilna goriva.

Razlog za ovu politiku FDP-a, koji je već "pravio probleme" u ovoj koaliciji, su najnovije ankete popularnosti. Iako su nekada bili stabilan partner u vlasti, popularnost im je pala na ispod pet posto, zbog čega sada insistiraju na politici koja je bliska njihovoj bazi.

Važno je istaći da se u tri njemačke regije održavaju regionalni izbori u septembru ove godine, te se očekuje slabiji rezultat ove stranke.

Oni su razlog našli u načinu vođenja politike vladajuće koalicije, te su zbog toga pokrenuli niz inicijativa koje su popularne s njihovom bazom, ali izrazito nepopularne sa strankom Zelenih, odnosno njihovih partnera u državnoj vlasti.