Čeka ga suđenje
21

Vlasnik Telegrama pušten iz francuskog zatvora uz vrtoglavu kauciju i nekoliko uslova

M. G.
PAvel Durov
PAvel Durov
Šef Telegrama Pavel Durov suočen je s optužbama francuskog pravosuđa zbog navodnog omogućavanja kriminalnih aktivnosti na aplikaciji za razmjenu poruka, ali je izbjegao zatvor uz kauciju od 5 miliona eura.

Rusko-francuski multimilijarder, koji ima francusko državljanstvo, pušten je uz uvjet da se dva puta sedmično javlja u policijsku stanicu i ostane u Francuskoj, izjavila je pariška tužiteljica Laure Beccuau.

Optužbe protiv Durova uključuju saučesništvo u širenju seksualnih slika djece, kao i niz drugih navodnih prekršaja na platformi. Durov, 39, pritvoren je u subotu na aerodromu Le Bourget kod Pariza zbog sumnje da nije poduzeo mjere protiv nezakonitog sadržaja na Telegramu, uključujući razmjenu dječje pornografije, trgovinu drogom i prevare.

Njegovo iznenadno hapšenje skrenulo je pažnju na krivičnu odgovornost Telegrama, popularne aplikacije s oko milijardu korisnika, i potaknulo raspravu o slobodi govora i cenzuri.

Specijalisti za kibernetički kriminal i prevaru iz francuske policije izjavili su ranije ove sedmice da je Durovovo hapšenje dio široke istrage zbog nesposobnosti moderiranja navodnih kriminalnih aktivnosti na aplikaciji.

U svojoj izjavi, Telegram je naveo da poštuje zakone Evropske unije i da je njihova moderacija “u skladu s industrijskim standardima i stalno se poboljšava”.

“Direktor Telegrama Pavel Durov nema šta skrivati i često putuje po Evropi,” dodaje se u izjavi. “Apsurdno je tvrditi da su platforma ili njen vlasnik odgovorni za zloupotrebu te platforme.”

Durov, koji se često opisuje kao libertarijanac i "ruski Mark Zuckerberg", živi u Dubaiju, gdje je sjedište Telegrama, i ima državljanstvo Francuske i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Telegram je odavno pod nadzorom agencija za provođenje zakona širom svijeta zbog navodne upotrebe od strane terorističkih organizacija, trgovaca drogom, trgovaca oružjem i ekstremističkih grupa za komunikaciju, regrutaciju i koordinaciju.

U rijetkom intervjuu za Financial Times u martu, Durov, čije se bogatstvo procjenjuje na više od 9 milijardi dolara, izjavio je da su materijali o zlostavljanju djece i javni pozivi na nasilje “crvene linije” za Telegram.

Međutim, također je više puta promovirao minimalnu politiku moderacije i posvećenost slobodi govora na platformi, ističući da njegova kompanija zapošljava samo 30 stalnih inženjera.

Francuske vlasti i dalje istražuju Durovove veze s Kremljem, posebno u svjetlu izvještaja da je posjećivao Rusiju više od 50 puta između 2015. i 2021. godine, uprkos njegovim tvrdnjama da je ruski izgnanik.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odbacio je optužbe da je hapšenje politički motivirano, iako su ruski zvaničnici takve tvrdnje iznijeli u javnost.