Rade na demontaži
0

Vojska Izraela tvrdi da je otkrila mrežu tunela Hezbolaha ispod džamija i škola

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelska vojska (IDF) kaže da je otkrila mrežu tunela u južnom Libanu koje koristi grupa Hezbolah.

Izrael kaže da je u procesu demontaže tunela kako bi spriječio Hezbolah da ih koristi kao lansirnu platformu za napad na Izrael, na sličan način kao upad Hamasa prošle godine koji je izazvao rat u Gazi.

IDF je saopštio da je proveo protekle dvije sedmice pročešljavajući južni Liban kako bi otkrio, kako kaže, Hezbolahove kapacitete za duboke napade, naglašene tunelskim sistemom opremljenim skladištima oružja i raketnim bacačima za koje Izrael kaže da predstavljaju direktnu prijetnju obližnjim zajednicama.

U postu na mreži X, IDF je saopštio da je uništeno više od 50 tunelskih okna i druge 'terorističke infrastrukture' i da je zaplijenjeno skladište oružja uključujući nagazne mine i protutenkovske projektile.

"Locirano je i uništeno više od 50 tunelskih šahtova i podzemne terorističke infrastrukture u džamijama, školama i drugim civilnim zgradama", naveli su.

Izraelski rat protiv grupe Hezbolah koju podržava Iran proteže se daleko unutar Libana, a njegovi zračni napadi posljednjih sedmica ubili su više od 1.700 ljudi, od kojih su otprilike četvrtina bili žene i djeca, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.