Sramna odluka
197

Vučić će odlikovati predstavnike država koji su glasali protiv Rezolucije o Srebrenici

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u New York da će odlikovati predstavnike država "koje su bile na strani Beograda" prilikom majskog usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda.

"Vidim da su neki poludjeli zbog toga što mi odlikujemo ljude koji su štitili međunarodno pravo i štitili Srbiju. To je naša stvar i naš unutrašnji akt", rekao je Vučić 23. septembra novinarima u New Yorku uoči 79. zasjedanja Generalne Skupštine Ujedinjenih naroda.

Pojedini srbijanski mediji prethodno su prenijeli da će Vučić odlikovati ambasadora Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilija Nebenzju.

"Tu su naravno i Rusi i Kinezi, i Nikaragva i Meksiko i Brazil, Indija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kongo, u zavisnosti od toga kakav je nivo podrške bio", dodao je Vučić.

Podsjećamo, Generalna skupština UN usvojila je u maju Rezoluciju kojom je 11. juli proglašen Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Za Rezoluciju su glasale 84 države, protiv je bilo 19, među kojima su Rusija i Kina, dok je 68 zemalja bilo suzdržano. Rezolucijom, protiv koje je lobirao zvanični Beograd, pored ostalog se osuđuju negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Rezolucijom se ukazuje na činjenice iz presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnog suda pravde i domaćih sudova.

Za genocid u Srebrenicu osuđeno je više od 50 osoba, na oko 700 godina zatvora, a među njima i politički i vojni lideri Republike Srpske Radovan Karadžić i Ratko Mladić.