Trilateralni susret
50

Vučić, Orban i Fico se sastali u Slovačkoj, a glavna tema su migracije: "U Briselu je pobuna"

V. K.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić te premijeri Slovačke i Mađarske Robert Fico i Viktor Orban sastali su se u Slovačkoj gdje su održali trilateralni sastanak na kojem su se osvrnuli na brojna politička pitanja.

Prvi koji je komentirao susret bio je predsjednik Srbije koji je rekao kako je uvijek zadovoljstvo sastati se sa prijateljima.

"Danas su u Slovačkoj pred nama važne teme, koje se tiču sigurnosti Evrope i našeg regiona. Za Srbiju je uspostavljanje trilateralne saradnje u oblasti migracija s prijateljskim zemljama Slovačkom i Mađarskom od velike važnosti i nadam se da će današnji susret biti samo prvi korak ka saradnji, koji će dati konkretne rezultate, kao što je imamo s Austrijom i Mađarskom", rekao je Vučić.

Sastanak je komentirao i mađarski premijer Viktor Orban.

"Samit o migracijama s predsjednikom Vučićem i Robertom Ficom. U Briselu je pobuna protiv migracija. Briselski pakt o migracijama dio je problema, a ne rješenje. Jedini način da se riješi evropska migracijska kriza je zaštita naših granica i zaustavljanje migracija. To je ono zbog čega smo ovdje", poručio je Orban.

Za sličnu migracionu politiku zalaže se i Robert Fico.

"To su kontramjere koje su u velikoj mjeri omogućile EU da prevaziđe migracione tokove, jer ono što je Srbija preduzimala nije išlo u prilog Srbiji, već su to bili koraci koji su štitili Slovačku, Mađarsku i cijelu EU. Cijela EU treba da vam bude zahvalna na tome. Vaš entuzijazam i za energiju koju ste posvetili ilegalnim migracijama", rekao je Fico.