Beograd u bojama Turske
93

Vučić svečano dočekao Erdogana ispred Palate Srbije: Dobro nam došao predsjedniče

B. H.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić svečano je dočekao predsjednika Turske, Recepa Tayyipa Erdogana, ispred Palate Srbije. Doček je počeo intoniranje himni dviju država i smotru Garde Vojske Srbije.

Nakon svečanog dočeka, uslijedio je sastanak dvojice predsjednika, kao i četvrta sjednica Visokog savjeta za saradnju između Srbije i Turske, gdje će biti potpisani brojni sporazumi o daljoj saradnji.

Razgovori između Vučića i Erdogana obuhvatit će teme situacije na Kosovu, trenutnu političku i sigurnosnu situaciju u regionu, kao i ekonomske odnose između dvije zemlje.

Popodnevni dio posjete uključuje i poslovni forum Srbija-Turska, koji će se održati u hotelu Hajat u 16 sati, uz prisustvo Vučića i Erdogana. Ovaj forum okupit će predstavnike kompanija iz ključnih sektora poput saobraćaja, energetike, turizma, tekstilne industrije i finansija, što dodatno osnažuje ekonomske veze između dvije zemlje.

Prijestolnica Srbije je svečano ukrašena za dolazak Erdogana, pa se tako zastave Turske mogu naći širom grada te na istaknutim građevinama poput zgrade Genexa.

Ovo je treća zvanična posjeta predsjednika Erdogana Srbiji. Dvojica lidera posljednji put su se sastala u septembru 2023. godine, na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN-a u New Yorku. Erdogan je prethodno posjetio Srbiju u septembru 2022. godine, kao i u oktobru 2019. godine, kada je obilježeno 140 godina diplomatskih odnosa između Turske i Srbije.

Još ranije, 2017. godine, Erdogan je zajedno s Vučićem posjetio i Novi Pazar, simbolični centar srpsko-turskih odnosa u Sandžaku.

S druge strane, Vučić je Tursku posjetio nekoliko puta u periodu između 2018. i 2022. godine, čime su pokazali obostrani interes za jačanje odnosa između dvije države.

Vučić je naglasio je važnost ove posjete, ističući da dolazak jednog od najuticajnijih svjetskih lidera, kao što je Erdogan, predstavlja veliku čast za Srbiju.

"Ova posjeta daje zamah jačanju naših bilateralnih odnosa i doprinosi stabilnosti na Zapadnom Balkanu, regiji koja je kroz historiju često bila pogođena sukobima. Turska je važan partner u ovim izazovnim vremenima, i saradnja u oblasti sigurnosti i ekonomije ključna je za obje zemlje," izjavio je Vučić.

On je dodatno istaknuo da je Turska jedan od najvažnijih investitora u Srbiji, te da će se tokom ove posjete razgovarati o novim projektima, uključujući infrastrukturne projekte, energetiku i trgovinsku razmjenu.

"Ova posjeta predstavlja važan korak ka jačanju naših veza i osiguravanju stabilne budućnosti za cijeli region," poručio je Vučić.

Vučić je na kraju srdačno pozdravio Erdogana riječima: "Dobro nam došli, poštovani predsjedniče".