Koliko je realno?
11

Wagner će nakon pobune predati teško naoružanje, službe sigurnosti najavile obustavu istrage

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo je kako će teško naoružanje koje se nalazilo u vlasništvu Wagnera biti prebačeno jedinicama Oružanih snaga Rusije.

Kako je naglašeno, nakon pobune u subotu i dogovora između paravojne formacije Wagner i Ministarstva odbrane Ruske Federacije, u toku su pripreme za prebacivanje teške vojne opreme Wagnera aktivnim jedinicama Oružanih snaga Rusije.

Također, povodom dešavanja tokom prethodnog vikenda ponovno se oglasila Federalna služba sigurnosti Rusije (FSB) te su poručili kako će istraga o slučaju oružane pobune Wagnera biti prekinuta.

"U toku istrage o krivičnom predmetu koji je 23. juna pokrenulo istražno odjeljenje FSB-a o činu oružane pobune, utvrđeno je da su učesnici 24. juna obustavili radnje koje su bile direktno usmjerene na izvršenje krivičnog djela. Uzimajući u obzir sve to, istražni organ je donio odluku o zatvaranju krivičnog predmeta", saopćio je FSB.

Nakon oružane pobune, Wagner i Kremlj su navodno postigli dogovor, a Putin je izjavio kako će borci Wagnera imati tri opcije - odlazak u Bjelorusiju, vraćanje pod komandu Ministarstva odbrane Rusije ili povratak kući.

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin jutros je stigao u Bjelorusiju, ali i dalje nije poznato kakva će njegova uloga biti u ovoj državi.